Definiție și boli asociate

Xantelasmele sunt plăci cutanate (depozite de colesterol), ce apar de obicei pe pleoape. Circa 50% din oamenii cu aceste leziuni au și colesterolul, trigliceridele sau alte lipide sangvine, crescute. Aproximativ 50% din pacienții cu xantelasmă au și dislipidemie. Xantelasmele apar la cca 75% din pacienții cu hipercolesterolemie familială (colesterol seric foarte crescut) și la cca 10% din pacienții cu niveluri crescute de apolipoproteina B.

Xantelasmele pot fi mai frecvente la persoanele care suferă de ciroză biliară primară- o afecțiune autoimună ce afectează sistemul biliar și ficatul.

Screening boli asociate

Din cauza acestei asocieri dintre xantelasme și dislipidemie, este foarte important un screening al pacientului ce prezintă aceste leziuni palpebrale. Este, deci, necesară determinarea unui profil lipidic seric la toți pacienții cu xantelasmă. Dislipidemia este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare și trebuie diagnosticată și tratată corespunzător. Dieta sănătoasă și exercițiile fizice nu trebuie să lipsească din tratamentul dislipidemiilor. Dacă însă acestea nu sunt suficiente pentru a regla nivelul lipidelor serice, medicul dvs vă poate prescrie și medicamente ce au ca scop scăderea lor. Uneori, deși cel mai frecvent nu, dimensiunea xantelasmelor se poate diminua după reglarea nivelurilor de lipide serice.

Xantelasmele fără probleme asociate – problema cosmetică

Este posibil să aveți xantelasme fără a avea alte probleme de sănătate, frecvent asociate cu leziunile acestea. În acest caz, xantelasmele nu reprezintă decât o eventuală problemă cosmetică. Pacienții nu prezintă disconfort local din cauza lor (nu dor, nu se inflamează, nu cauzează mâncărimi) dar pot fi neplăcute dpdv estetic și nu dispar de la sine.

Tratament

Există mai multe modalități de tratament a xantelasmelor. Dintre acestea cel mai des folosite sunt: crioterapia, ablație LASER, excizie chirurgicală, cauterizare chimică.

Exoluție

Este frecvent ca xantelasmele să aibă recurențe în ciuda tratamentului. De asemenea procedurile de tratament pot lăsa, mai mult sau mai puțin, cicatrici, acestea depinzând mai ales de marimea inițială a xantelasmelor (cu cât leziunile sunt mai mari cu atât riscul a avea o cicatrice vizibilă post tratament este mai mare).

Medicul dumneavoastră oftalmolog vă stă la dispoziție pentru informații referitoare la intervenție și metode de tratament.