V-ați întrebat vreodată care ar fi efectele tehnologiei asupra vederii dumneavoastră ?

Tehnologia face parte din viața fiecăruia dintre noi. Unii o folosesc mai mult, alții mai puțin, însă cu toții suntem afectați de ea.

Toate ecranele care emit lumină sunt dăunătoare în timp. Lumina emisă de aceste ecrane coține o parte de lumină vizibilă, care poate fi nocivă și anume lumina albastră-violet.

Care sunt aparatele tehologice care emit lumină albastră?

  • telefonul, tableta, calculatorul, televizorul etc…

Privitul în monitorul calculatorului afectează ochii?

În timp ce majoritatea oamenilor se plâng de oboseală și disconfort, aceste simptome nu sunt cauzate direct de ecran. Monitoarele calculatoarelor emit puține radiații și nu emit radiații periculoase, precum razele -X sau UV. Toate nivelele de radiații emise de monitoarele calculatoarelor sunt sub nivelul de radiații care ar putea să creeze probleme oculare, cum ar fi cataracta .

Ecranele digitale, însă, expun ochii la lumina albastră. Expunerea la lumina albastră emisă de la ecrane este însă foarte mică în comparație cu cea de sursă solară. Totuși , există un motiv de îngrijorare asupra efectelor expunerii timp îndelung la ecrane, din cauza faptului că stăm prea aproape de ecrane și prea mult timp în fața lor. În urma unor studii recente s-a descoperit faptul că ochii copiilor absorb mai multă lumină albastră decât adulții.

Privitul în ecranele digitale poate cauza astenopie (oboseală oculară) ?

Oboseala, ochii uscați ,lumina proastă sau felul în care stai în fața ecranului poate cauza astenopie. Simptomele astenopiei sunt: dificultate în a focaliza, ochi iritați, dureri oculare. Puteți resimți aceste simptome și atunci când aveți nevoie de ochelari sau trebuie să schimbați ochelarii.

Ce pot să fac să previn astenopia oculara?

Puteți să preveniți astenopia făcând schimbări la locul de muncă și prin vizite regulate la medicul oftalmolog.

Câteva sugestii pe care le puteți implementa la locul de muncă:

– poziționati monitorul la o distanță de 30 de cm fața de ochii tăi și mai jos puțin de nivelul ochilor

  • schimbați lumina ambiantă cu una care să reducă reflexiile

– plasați filtre pe ecranul monitorului

-luați-va un scaun ajustabil

-luați-vă monitoare care se își pot modifica poziția

– alegeți o tastatură mobilă

– puteți purta ochelari speciali pentru calculator cu lentila galbenă care blochează lumina albastră și cresc contrastul

-folosiți lentile anti-reflex