Sănătatea oculară
A avea o sănătate oculară bună înseamnă că vederea este de cel puțin 10/10 (100% atunci când este testată în cabinetul oftalmologic) cu sau fără corecție, iar ochii nu prezintă patologii.
Ce înseamnă să ai o sănătate bună a ochilor (sănătate oculară)?
Ochii joacă un rol important funcțional, în deplasarea și mișcarea noastră, în orientare și în integrarea în mediul înconjurător.Ochii ne permit să ne bucurăm de frumusețile vieții, prin stimularea vizuală. Din acest motiv, este important să menținem o sănătate oculară bună. (Termenul ‘ocular’ se referă la ochi și la sistemul său de organe.)
Ochiul îndeplinește sarcina de a capta lumina. Diferitele componente ale sistemului ocular lucrează împreună, conectându-se cu neuroni, ce transmit și mai apoi traduc mesaje direct în creier, formându-se astfel imaginile vizuale.
Există măsuri corective și preventive simple pentru menținerea unei vederi bune și pentru a vă bucura de sănătatea oculară pe tot parcursul vieții.
Mergeți la medic pentru verificări periodice și pentru orice problemă oculară pe care o experimentați.
Optometriștii sunt instruiți special pentru a determina și îmbunătăți acuitatea vizuală prin prescripția ochelarilor, lentilelor de contact și a exercițiilor oculare. Oftalmologii pot asigura îngrijirea totală a ochilor, de la examinărea și corectarea vederii până la diagnosticul și tratamentul bolilor, prin medicamente și intervenții chirurgicale. Ar trebui să consultați oftalmologul, pentru o examinare a ochilor, o dată în fiecare an. Consultați medicul oftalmolog dacă aveți infecții oculare sau simptome cum ar fi pierderea sau vederea încețoșată, licăriri ușoare, dureri de ochi, roșeață, mâncărime, umflare și iritație în jurul ochiului sau pleoapei.
Practicați prevenirea bolilor
Patologia oculară este principala cauză a orbirii. Majoritatea bolilor care provoacă orbire, cum ar fi glaucomul și diabetul, pot fi tratate, sau progresia lor încetinită odată cu diagnosticul și managementul adecvat. Deși nu există leac pentru unele afecțiuni ale ochilor, au existat progrese medicale majore pentru degeneresecența maculară, glaucom și cataractă. Prin consulturi periodice și discutând istoricul familial, dumneavoastră și medicul dumneavoastră, veți putea anticipa, preveni, mai eficient și trata bolile ochilor.
Purtați ochelari sau lentile de contact prescrise conform nevoilor dvs, sau luați în considerare o intervenție chirurgicală de corectare a dioptriilor.
Necorectarea vederii cu ochelari sau lentile de contact nu vor provoca boli ale ochiului, dar pot provoca disconfort: senzație de înțepături ale ochilor, dureri de cap sau, eventual, chiar accidente provocate de lipsa unei vederi bune. Dacă purtarea lentilelor prescrise este incomodă, întrebați medicul despre alternative, cum ar fi trecerea de la ochelari la lentile de contact sau explorarea unei intervenții chirurgicale refractive.
Protejați-vă ochii de razele dăunătoare ale soarelui
Radiația ultravioletă (UV) este o formă de lumină și este o porțiune din partea invizibilă a spectrului. Sursele de raze UV includ: lumina solară, lumina de la aparatul de sudat, lămpile cu vapori de mercur de înaltă intensitate (utilizate pentru sporturile de noapte) și lămpile cu arc de xenon (utilizate în laboratoare).
Expunerea constantă la razele ultraviolete poate duce la deteriorarea fotochimică a ochilor. Această expunere la UV poate, de asemenea, duce la apariția unei cataracte „brune” sau „solare”. Afecțiunile oculare, cum ar fi degenerescența maculară, maculopatia solară și patologii ale corneei, au fost și ele asociate cu expunerea la UV.
Ochii tăi pot fi mai fotosensibili dacă au culoare deschisă, dacă luați medicamente specifice sau dacă utilizați îndulcitori artificiali. Vă puteți proteja ochii în timp ce sunteți expuși la soare sau în interior, prin purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact special concepute pentru absorbția UV și folosind scuturi de protecție de lucru și filtre de ecran care au o acoperire cu absorbție de ultraviolete.
Purtați echipament de protecție și ochelari în timpul lucrărilor și evenimentelor sportive
Purtarea de ochelari de siguranță și ochelari de protecție în timpul sporturilor de contact sau lucrul cu materiale periculoase, scade riscul de accidentări oculare, deteriorare a vederii sau chiar pierdere completă a vederii.
Să fiți implicat activ în sănătatea ochilor dvs și să consultați în mod regulat optometristul și oftalmologul vă vor crește șansele de a vă menține o sănătate bună a ochilor.