Sindromul de ochi uscați poate să apară din mai multe motive, începând de la faptul că petrecem prea mult timp în fața calculatorului până la faptul că îmbătrânim.

O altă cauză pentru uscăciunea oculară ar putea fi medicația pe care o luăm în fiecare zi .

Multe medicamente au ca efect advers sindromul de ochi uscați.

Medicamentele pot duce la sindromul de ochi uscați în mai multe feluri :

1. Pot să scadă volumul de lacrimi pe care le secretă glanda lacrimală.

2. Pot să modifice componenta secreției lacrimale.

Simptomele sindromului de ochi uscați :

– iritație a porțiunii anterioare a ochiului

– senzația de corp străin

– roșeată, în special de-a lungul marginilor pleoapelor

– prurit (mâncărime oculară)

– senzație de uscăciune

Medicamentele folosite împotriva acneei.

Daca suferiți de o forma severă de acnee, care cauzează chisturi profunde și dureroase, s-ar putea să luați o substanță medicamentoasă numita isotretinoin. Acestă substanță ajută la eliminarea acneei prin scăderea secreției uleioase a anumitor glande. Unele glande lipidice sunt situate la nivelul pleoapelor, acestea ajută la menținerea filmului lacrimal pe suprafața oculară, scăderea secreției duce la formarea unui film lacrimal care nu rezistă foarte mult timp la nivelul suprafeței ochiului ducând la evaporarea lui și astfel apare sindromul de ochi uscat .

Medicamentele antidepresive, somniferele și cele folosite pentru boala Parkinson .

Poate părea că sunt medicamente ce nu au nimic în comun, însă acestea au un lucru în comun: blocarea anumitor semnale între celulele nervoase. Acest lucru este util în a trata depresia, boala Parkinson și problemele legate de somn, dar blochează și semnalele care în mod normal ar spune ochiului să secrete lacrimi.

Nu toate medicamentele antidepresive folosesc același mecanism. Cele mai frecvent folosite, care folosesc mecanismul detaliat mai sus, sunt antidepresivele triciclice .

Medicamentele antihistaminice.

Dacă aveți alergie la polen, animale de companie, mucegai, antihistaminicele vă pot fi utile.

Medicamentele antihistaminice blochează răspunsul corpului tău la anumiți triggeri și previn simptome ca mâncărime, strănut sau hiperlacrimare, dar determină și scăderea producției de lacrimi care duce la apariția sindromul de ochi uscați și iritați.

Medicamentele anti-inflamatorii

Medicamentele din clasa: anti-inflamatorii nesteroidiene sau AINS (de tipul Ibuprofen, ketotifen), sunt des utilizate pentru calmarea diferitelor tipuri de dureri. Ele pot însă provoca sau înrautăți sindromul de ochi uscat. Aspirina, deși face parte din aceeași clasa de medicamente, nu are de obicei efect asupra uscăciunii oculare.

Medicamentele anticonceptionale și cele folosite în menopauză.

Femeile care iau doar estrogen sunt mai predispuse la apariția sindromului de ochi uscați decât cele care iau estrogen și progesteron.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce acești hormoni duc la apariția sindromul de ochi uscați însă se pare că scad producția secreției glandei lacrimale.

Medicamentele antihipertensive.

Beta-blocantele sunt cele mai utilizate medicamente în tratarea hipertensiunii arteriale. Acestea blochează răspunsul corpului la adrenalină. Acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale pentru că scad bătăile inimii și astfel scade și forța exercitată, pe pereții arterelor, de sângele circulant. Beta-blocantele duc la scăderea producerii unei proteine care face parte din filmul lacrimal și îi scade astfel calitatea acestuia.

Ameliorarea sindromului de ochi uscat.

Ochiul uscat nu poate fi vindecat complet, dar simptomele lui uscăciunea, mâncărimea și arsura pot fi ameliorate.

Există 2 scopuri ale terapiei ochiului uscat:

1. Ameliorarea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții pacientului;

2. Prevenirea apariției unor complicații: infecții bacteriene, virale sau, mai grav, a perforațiilor sau cicatricilor corneene/conjunctivale.

Tratametul poate fi :

  1. Medicamentos – lacrimi artificiale care lubrifiază suprafața oculară și suplimente de acizi grași Omega3
  2. Chirurgical – ocluzia punctelor lacrimale prin inserarea de dopuri de silicon, temporar sau permanent, pentru a menține lacrimile să nu dreneze prea repede; sau se poate realiza cauterizarea punctului lacrimal (metoda ireversibilă).

În oricare din cazurile prezentate mai sus v-ați afla, va recomandăm să nu opriți medicația curentă fără a avea un aviz medical specializat. Este de asemenea recomandat să consultați medicul oftalmolog, care vă poate trata uscăciunea și poate discuta cu medicul care v-a prescris medicația pentru o eventuală scădere a dozelor sau o modificare a substanțelor utilizate.