Neuropatia optică ischemică anterioară (NOIA) se caracterizează prin scăderea bruscă, nedureroasă, a vederii. Există două tipuri de NOIA: unul arteritic, cauzat de inflamația arterelor care deservesc nervul optic (NOIAA – neuropatie optică ischemică anterioară arteritică) și un tipul non arteritic (NOIAN- neuropatie optică ischemică non-arteritică), de alte cauze. Tratamentul diferă în funcție de afectarea nervului optic.

Ce este NOIA?

Este o pierdere bruscă, nedureroasă, a vederii din cauza întreruperii fluxului sangvin către partea anterioară a nervului optic (numită și papila nervului optic)

Nervul optic realizează, întocmai unui cablu, legatura dintre ochi și creier – unde se procesează imaginile. Este format din peste 1 milion de fibre nervoase care primesc oxigen și nutrienți de la vasele de sânge din vecinătate. Orice întrerupere a fluxului de sânge către nervul optic poate duce la scăderea vederii. Cu cât nervul optic este mai afectat cu atât vederea este mai slabă.

Care sunt simptomele NOIA?

Fiecare din cele 2 tipuri de NOIA (NOIAA sau NOIAN) are simptome specifice.

NOIAA este o afecțiune periculoasă, cauzată de inflamația arterelor care hrănesc nervul optic. Această inflamație apare într-o boală numită arterită cu celule gigante cunoscută și ca boală Horton sau arterită temporală.  În această afecțiune apare o inflamație a arterelor de calibru mediu sau mare. Dacă nu este tratată rapid, arterita cu celule gigante poate duce la complicații severe și chiar moarte. NOIAA netratată corespunzător poate duce la pierderea severă și permanentă a vederii. Arterita cu celule gigante apare în marea majoritate a cazurilor dupa 55 de ani și afectează mai mult femeile.

Boala produce, de obicei, mai multe simptome înainte ca vederea să se degradeze, dintre acestea amintim:

durere la nivelul tâmplei, claudicație mandibulară (durere când mestecați), parestezii sau durerea scalpului, durere musculară îndeosebi la nivelul picioarelor și brațelor, oboseală generalizată, pieredere recentă în greutate, febră.

Există și o formă mai puțin întalnită de arterită Horton – numită arterită cu celule gigante ocultă, unde nu întalnim simptomele de mai sus.

Cel mai important simptom ocular ce ne orientează către o NOIAA este scăderea nedureroasă a vederii ce debutează printr-o încețoșare inițială care poate dura de la câteva minute la câteva ore. Acest simptom temporar trebuie văzut ca un semnal de alarmă premonitor căci de rapiditatea cu care va fi recunoscut și tratat, depinde prognosticul vizual și chiar vital al pacientului. Dacă nu se tratează la timp, vederea poate fi pierdută definitiv și la ochiul congener.

Neuropatia optică ischemică anterioară nonarteritică – NOIAN

Este cea mai frecventă formă de neuropatie optică ischemică anterioară. Circa 10% din cazuri apar la adulți de peste 45 de ani dar majoritatea pacienților au peste 50. E posibil să apară însă la orice vârstă. NOIAN este cauzată de scăderea tensiunii arteriale astfel încât nervul optic nu mai primește un flux suficient de sânge arterial, creșterea tensiunii intraoculare, artere îngustate, creșterea vâscozității sângelui. Mai multe boli pot predispune la NAION, dintre acestea amintim: hipertensiune arterială, apnee de somn, fumatul, colesterol crescut, diabet zaharat, boli cardiace, anemie, drusen de nerv optic, scădere bruscă importantă a tensiunii arteriale.

NOIAN are ca simptom principal scăderea bruscă, nedureroasă, a vederii la un ochi, aparută de obicei la trezirea din somn. Scăderea tensiunii arteriale din timpul somnului (care apare în mod natural) împreună cu alți factori de risc duc la întreruperea fluxului sangvin la nivelul nervului optic.

Cum diagnosticăm NOIA?

Oftalmologul dvs va realiza un consult complet ce va cuprinde măsurarea vederii, examenul câmpului vizual, măsurarea tensiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi. Se va măsura tensiunea arterială sistemică și se vor testa viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH), proteina C reactivă (PCR) și număratoare de plachete (trombocite). Se vor realiza teste pentru a determina dacă exista diabet, anemie sau colesterol crescut. Diagnosticul de certitudine pentru NOIAA se face prin biopsia de arteră temporală care va determina daca există inflamație la nivelul acesteia.

 Angiografia cu fluoresceină este utilă pentru a determina dacă și unde există o întrerupere a fluxului de sânge la nivelul nervului optic.

Cum tratăm NOIA?

NOIAN se tratează prin controlul bolilor predispozante. Tratarea factorilor de risc previne eventuala pierdere suplimentară a vederii. Studiile recente arată că nu există o îmbunătățire a prognosticului vizual după niciunul din tratamentele medicale sau chirurgicale încercate.

NOIAA are același tratament cu arterita cu celule gigante. Acest tratament presupune administrarea de doze mari de corticosteroizi, după realizarea unui diagnostic sigur, cât mai rapid posibil. Tratamentul cu doze mari de corticosteroizi durează 2-3 săptămâni după care dozele se scad treptat, însă, de obicei nu se întrerup niciodată definitiv. Dozele se orientează în funcție de simptome și nivelurile de VSH și PCR.

Cum putem preveni NOIA?

În cazul NOIAN, prevenirea factorilor de risc și a bolilor asociate are o mare importanță în profilaxie. Persoanele care au factori de risc pentru NOIAN ar trebui să evite medicamentele pentru hipertensiune arterială sau pentru disfuncții erectile, înainte de culcare. Combinarea efectului acestor medicamente cu scăderea naturală a tensiunii arteriale din timpul somnului poate duce la întreruperea vascularizației nervului optic.

În cazul NOIAA, folosirea continuă a corticosteroizilor este recomandată pentru a împiedica pierderea suplimentară a vederii. De asemenea, se recomandă o colaborare strânsă cu un medic reumatolog, pentru controlul bolii.

Cum va fi vederea noastră daca avem NOIA?

Neuropatia optică ischemică anterioară arteritică (NOIAA) cauzează o scădere mai importantă a vederii decât NOIAN. Cât de scăzută va fi vederea depinde de localizarea și cantitatea de fibre ale nervului optic afectate. Unii pacienți pot avea o scădere foarte importantă a vederii la un ochi dar pot păstra o vedere eficientă la celălalt. E posibil de asemenea ca pacienții să experimenteze o piedere de contrast și a vederii colorate. În NOIAA, de obicei nu se recuperează, sau se recuperează foarte puțin, vederea pierdută.

În NOIAN, cca 40% din pacienți obțin o recuperare a vederii centrale în lunile ce urmează. 20-25% dintre cei cu NOIAN la un ochi, vor dezvolta NAION și la celălalt, în următorii 3 ani. Doar cca 5% vor avea episoade recurente de NOIAN la același ochi. O minoritate pot avea o înrăutățire a vederii, ce apare de obicei în primele 2-3 săptămâni.