Miopia este un viciu de refracție. Manifestarea sa principală este vederea neclară la distanță, vederea la aproape fiind bună.

Miopia la copii, precum și alte afecțiuni ale ochilor în rândul celor mici sunt în creştere în ultimul deceniu. Majoritatea copiilor nu se plâng deloc sau ar putea spune că văd cu greu lucrurile îndepărtate.

Dacă ţi se pare că băieţelul sau fetiţa ta are probleme în a vedea lucrurile de departe ar trebui consultat un medic oftalmolog. Ochelarii vor ajuta, dar nu vor vindeca miopia. Este important ca cei mici să facă vizite în mod regulat la profesioniști (medic oftalmolog ).

Ce este miopia/ vederea slabă a obiectelor aflate la distanță?

Miopia este incapacitatea de a vedea obiectele în mod clar la distanță. Unii copii se nasc cu o formă progresivă de miopie, ceea ce înseamnă că vederea lor necorectată se va agrava cu trecerea timpului . Ochelarii ajută, de obicei, copiii să vadă normal, dar nu elimină miopia.

Ce provoacă miopia?

La persoanele ce văd cu dificultate obiectele aflate la distanță, globul ocular este puțin mai lung decât de obicei. Razele de lumină care formează imaginile pe care le vedeți, se concentrează în față, mai degrabă decât direct pe retină, partea ochiului ce este sensibilă la lumină . Când se întâmplă acest lucru, obiectele aflate la distanță par blurate și neclare.

Miopia progresivă este cauzată preponderent de factori genetici care pot fi sau nu moșteniți de la părinți, astfel încât părinții pot avea sau nu aceleasi probleme cu miopia, asemenea copiilor lor.

De unde știu dacă copilul meu suferă de miopie?

Principalul simptom al miopiei este o incapacitate de a vedea clar ținte sau obiecte îndepărtate, astfel încât copilul va avea tendința de a se apropia de ele pentru a le vedea. În mod neobișnuit, vederea poate fi însoțită de dureri de cap, presiune a ochilor și de oboseală. Dacă copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste semne sau simptome, duceți-l la un control oftalmologic.

În plus, asigurați-vă că în primul an de viață, copilul dvs este examinat de un oftalmolog. Este indicată repetarea consultului la vârsta de trei ani și la fiecare câțiva ani după aceea, mai ales dacă există un istoric familial de miopie progresivă sau alte afecțiuni ale ochilor.

Cum este tratată miopia la copii?

Încă este controversat dacă poate fi încetinită miopia progresivă la copii. Cel mai bun tratament este să il luați ochelarii necesari, cu prescripția medicală dată de oftalmologul dvs, astfel încât copilul să poată vedea clar.

Copiii pot începe să poarte lentile de contact atunci când sunt suficient de maturi pentru a avea singuri grijă de ei (și în funcție și de cât de implicați sunt părinții în grija lentilelor de contact). Oftalmologii pediatri recomandă rareori lentilele de contact înainte ca un copil să fie adolescent.

Poate fi prevenită miopia?

Având în vedere că miopia este determinată genetic în majoritatea cazurilor, nu este posibil să o prevenim. Eforturile trebuie să fie orientate către detectarea și tratarea acesteia cu ochelari sau lentile de contact corespunzătoare. Chirurgia refractivă nu este recomandată copiilor.