Lentilele de contact sunt mici meniscuri/dispozitive din material plastic sau sticla, biocompatibil. Acestea sunt aplicate pe cornee,vpartea anterioară a ochiului și corectează vederea.

În acest articol vă punem la dispoziție mai multe informații cu privire la lentilele de contact:

1.Tipuri de lentile de contact .

2. Cine poate folosi lentilele.

3. Întreținerea și utilizarea lentilelor de contact.

O lentilă de contact este o lentilă subțire din plastic sau sticlă care acoperă cornea și corectează probleme de vedere ca miopia, astigmatismul, hipermetropia și presbiopia.

Există două tipuri mari de lentile de contact: suple și rigide. Cele două tipuri au particularități și indicații specifice. Pot fi colorate și pot avea protecție UV.

Lentilele suple

Sunt realizate din plastic și sunt mai confortabile decât cele dure pentru că rețin mai multă apă. Foarte multe tipuri de lentile suple asigură și protecție UV.

Sunt lentile care se folosesc o perioadă scurtă și apoi se reînnoiesc.

Cele mai multe sunt valabile 2-4 săptămâni sau sunt de unică folosință. Respectarea termenului de folosire reduce riscul de infecție oculară și crește confortul.

Majoritatea pacienților aleg lentile de contact suple pentru confortul ocular asociat acestora și pentru ușurința cu care se utilizează.

Unele dezavantaje legate de portul lentilelor de contact suple ar fi: absorbția rapidă a unor substanțe poluante care pot irita ochii, sunt mai fragile și se pot rupe sau deteriora cu ușurință.

Unele dintre cele mai noi tipuri de lentile de contact sunt cele de unică folosință care, se pare că ar avea un risc mai scăzut de complicații.

Lentilele de contact suple trebuie menținute peste noapte într-o soluție specială.

Lentile de contact zilnice

Sunt un tip de lentile care se folosesc o singură dată. După purtare se aruncă.

Avantajele acestor lentile ar fi că nu va mai fi nevoie să vă curățați lentilele, se înlocuiesc rapid, scăderea uscăciunii oculare asociate, scăderea iritațiilor oculare legate de soluțiile de curățare.

Există dovezi, în literatura de specialitate care arată o scădere a complicațiilor oculare, cu portul lentilelor de contact jurnaliere.

Dacă suferiți de alergii oculare, aceste lentile sunt cele mai potrivite pt dumneavoastră.

Lentile de contact din silicon de tipul ”extended wear” – purtare extinsă

Sunt realizate dintr-un material nou și pot fi purtate până la 30 de zile, zi și noapte. Acest nou tip de silicon previne acumularea de depozite pe lentile și reduce iritația oculară.

Lentile de contact rigide

Sunt dispozitive rigide care au o durată de viață mai mare decât cele suple. Spre deosebire de tipurile mai vechi de lentile rigide, cele noi sunt realizate cu polimeri de silicon, permițând corneei să se oxigeneze.

Față de lentilele suple, cele rigide nu își modifică forma și pot corecta vicii de refracție mai complexe (care nu pot fi rezolvate cu lentile de contact suple sau ochelari). Sunt foarte durabile și usor de întreținut.

Dezavantajele acestor lentile ar fi că se asociază cu un risc crescut de apariție a unor infecții corneene cu potențial grav.

Dacă dormiți cu lentilele de contact, oxigenerea corneei nu mai este suficientă și aceasta poate duce la infecții oculare serioase, cu afectarea definitivă a vederii.

Pentru a obține un confort ocular cu portul lentilelor rigide, acestea trebuie purtate zilnic.

Întreruperea portului acestora mai mult de 1 zi duce la nevoia de reacomodare când începeți să le purtați din nou.

Lentile de contact bifocale

Sunt realizate pentru a corecta presbiopia. Funcționează după același pricipiu al ochelarilor bifocali. Au două puteri de refractive într-o singură lentilă: una corectează vederea la aproape, iar cealaltă la distanță. Lentilele bifocale pot fi suple sau rigide.

Lentile de contact torice

Sunt un tip special de lentile de contact care corectează astigmatismul. Sunt realizate din același material ca celelalte tipuri de lentile, putând fi suple sau rigide. Ca și lentilele bifocale, lentilele torice corectează două tipuri de vicii de refracție: astigmatismul și hipermetropia sau miopia (daca acestea există concomitent cu astigmatismul).

Lentilele de contact colorate

Diferite tipuri de pigmenți pot fi folosiți pentru a colora lentilele de contact. Aceștia se utilizează pentru a le face mai ușor de văzut și manipulat , pentru a modifica nuanța ochilor sau pentru a îmbunătăți contrastul când faceți sporturi în aer liber. Lentilele de contact colorate se utilizează ca restul lentilelor suple, ținându-se cont de aceleași reguli de igienă, manipulare și întreținere.

Ce tip de lentile de contact este potrivit pentru mine?

Lentilele de contact vă vor fi recomandate în funcție de mai mulți factori precum: tipul de corecție optică, stil de viață, cost.

Există contraindicații pentru portul lentilelor?

Nu există contraindicații absolute dar acestea NU sunt prescrise de obicei pentru:

  • persoanele cu uscăciune oculară
  • pacienți sub 9 ani
  • pacienți expuși la substanțe iritante
  • au un istoric personal de infecții oculare severe
  • pacienți care nu sunt autonomi sau sunt necomplianți

De unde se pot procura lentilele de contact?

Acestea se pot achiziționa din mai multe locuri: cabinetul oftalmologului dvs, magazin de optică, site-uri de specialitate.

Locul de unde le achiziționați nu este cel mai important și nu există recomandări în acest sens.

Ce este însă important, este să achiziționați lentilele de contact după prescripția făcută de medicul dvs oftalmolog, de la distribuitori autorizați.

Când vine vorba de sănătatea ochilor dvs nu este indicat să experimentați cu produse neautorizate care pot dăuna vederii, ieftin nu înseamnă întotdeauna mai bun.

Indiferent de unde achiziționați lentilele dvs de contact e important să fiți consultat periodic de către medicul dvs oftalmolog. Acesta va verifica dacă există sau nu modificări oculare legate de portul lentilelor.

Întreținerea și utilizarea lentilelor de contact

1.Trebuie să vă spălați cu apă caldă și săpun întotdeauna, înainte de manipularea lentilelor de contact și atingerea ochilor. Orice urmă de săpun, cremă sau alte substanțe poate să se transfere pe lentila de contact ducând la iritație oculară și încețoșarea vederii. După spălare, uscați-vă mâinile cu un prosop curat.

2.Purtați lentilele de contact cum v-a fost prescris. Oftalmologul dvs vă va recomanda un program de purtare a acestora pe care trebuie să îl respectați.

3.Este nevoie, în general de cca 10 zile pentru ca ochiul dvs să se acomodeze cu lentilele de contact. Dacă nu purtați lentilele de contact, așa cum v-au fost prescrise, e posibil să resimțiți un disconfort ocular, dureri de cap, iritație oculară.

4.Dacă lentilele prescrise vă cauzează un disconfort discutați alternativele cu medicul dvs (cum ar fi: altă marcă de lentile, folosirea exclusivă a ochelarilor sau chirurgia refractivă).

5.Dormitul cu lentilele de contact (chiar și cele de tipul ”extended wear”) NU este recomandat. Riscul de a contacta o infecție oculară serioasă este mult mai crescut.

6.Curățați lentilele de contact în soluția specială, după fiecare utilizare.

Păstrați lentilele în cutiuța de stocare care trebuie menținută curată și umplută cu soluție proaspătă.

Nu folosiți niciodată apă simplă sau de la robinet pentru a vă curăța sau păstra lentilele.

Aceasta le poate contamina cu microorganisme dăunătoare ochilor dvs. Nu puneți niciodată lentilele în gură cu scopul de a le curăța.

7.Purtarea lentilelor de contact poate duce la o sensibilitate oculară crescută la lumină. Puteți purta ochelari de soare pentru a rezolva acest disconfort.

8.Nu purtați niciodată lentilele de contact ale altor persoane, mai ales dacă acestea au fost deja purtate. Folosirea lor poate duce la contaminarea ochilor dvs cu microorganisme și prescripția nu se potrivește.

9.Pentru a vă menține ochii hidratați, folosiți picături cu lacrimi artificiale atunci când purtați lentilele de contact.

Consultați medicul dvs oftalmolog anual. Acesta vă va verifica prescripția și va realiza un examen oftalmolgic complet. Oftamologul dvs se va interesa cu privire la istoricul dvs familial și vă va întreba despre boli ca diabet, glaucom, cataractă sau degenerescență maculară.

Multe boli, ca glaucomul și diabetul, pot fi tratate sau încetinite în evoluție dacă sunt diagnosticate la timp și urmărite corespunzător.

Consultați un oftalmolog imediat ce resimțiți o scădere a vederii, încețoșarea aceteia, flash-uri luminoase, durere oculară, infecție, umflătură, înroșire sau iritație oculară.

Cum trebuie să ne simțim în mod normal când purtăm lentilele prima dată?

Ochii dvs pot resimți un ușor disconfort sau o jenă oculară, lacrimație. Puteți simți mâncărimi ușoare, vederea poate fi discret mai încețoșață decât cu ochelarii. Aceste simptome pot fi resimțite mai mult la un ochi decât la celălalt.

Ce nu este normal să simt la primul port al lentilelor de contact?

Durerea sau înroșirea oculară, încețoșarea sau scăderea vederii care nu trec de la sine rapid trebuie investigate în urgență de un oftalmolg.

Dacă aveți astfel de simptome, îndepărtați lentilele de contact și consultați imediat un medic oftalmolog.