Cuvântul LASER , provine de la Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. LASER- ul are un rol foarte important în oftalmologie. Cu ajutorul său putem trata anumite afecțiuni oftalmologice, putem preveni unele complicații și putem realiza și unele intervenții în scop estetic. Prin cornee ( partea transparentă din regiunea anterioară a ochiului), razele LASER pot ajunge în aproape orice țesut ocular.

LASERUL în oftalmologie este folosit pentru intervenții chirurgicale, în majoritatea dintre el nefiind necesară folosirea inciziilor. Este vorba de o chirurgie oculară fără bisturiu, așadar trebuie realizat doar de un medic specializat în acest domeniu.

Toate tipurile de LASER-e oftalmologice se fac în regim ambulator și nu necesită internare, fiind proceduri scurte și cu recuperare rapidă.

Ce tipuri de laser folosim la OCULOHOPE ?

LASER Nd : YAG

Razele LASER sunt generate de un cristal ce conține neomidium ( este elementul chimic cu numărul atomic 60). Acesta produce o lumină cu lungime de undă de 1064 nm, o lumină infraroșie, invizibilă ochiului. Acest tip de laser permite tratarea unor afecțiuni ca:

  • glaucomul cu unghi închis
  • cataracta secundară (opacifierea capsulară posterioară după chirurgia cataractei)

LASER verde dublat în frecvență

Acest tip de LASER poate fi generat fie de elementul Argon (element chimic aflat pe poziția a 18-a în tabelul periodic al elementelor), fie folosind un cristal Nd:YAG cu dublarea frecvenței. LASER ul va produce o lumină cu lunigimea de undă de 532 nm. Această lumină se află în spectrul luminii verzi, vizibile cu ochiul liber. Indicațiile pentru acest tip de laser sunt:

  • retinopatia diabetică și edemul macular
  • retinopatia din ocluziile venoase sau arteriale
  • rupturile retiniene
  • mici leziuni ale pleoapelor
  • multe alte patologii oculare.

LASER SLT

Este generat și el de un cristal Nd : YAG cu o lungime de undă de 532 nm (lumină din spectrul verde). Ținta este reprezentată de țesutul pigmentar al rețelei trabeculare. Această structură din partea din față a ochiului are rolul de a filtra lichidul din interiorul acestuia. Din diverse cauze, aceasta structură poate filtra deficitar acest lichid. Prin reducerea țesutului pigmentar cu ajutorul LASER-ului SLT, filtrarea de la nivelul rețelei trabeculare se ameliorează semnificativ.

LASER-ul SLT (trabeculoplastie selectiva cu laser) se folosește la :

  • pacienții cu glaucom
  • hipertonie intraoculară la risc de a dezvolta un glaucom.

Scopul este acela de a reduce tensiunea intraoculară și astfel de a scădea nevoia de tratament cu picături, precum și de a preveni o intervenție chirurgicală mai amplă.

Există și alte tipuri de lasere folosite în oftalmologie. Cele mai cunoscute sunt: LASER-ul excimer (folosit în chirurgia refractivă – corectarea dioptriilor), LASER-ul femtosecond folosit în chirurgia refractivă și uneori și în chirurgia corneană și a cataractei, LASER-ul ciclodiodă folosit în cazurile avansate de glaucom.

Cât de sigure sunt procedurile LASER?

Intervențiile oculare cu LASER au un profil de siguranță crescut și sunt folosite frecvent în oftalmologie. Cu toate acestea, este foarte important să discutați cu oftalmologul dvs despre eventualele riscuri și precauții pe care trebuie să le luați când faceți un tratament LASER. De asemenea înaintea unei proceduri LASER vi se vor pune la dispoziție informații despre aceasta și vi se va cere un consimațământ scris.

În cazul unor nelămuriri, sau dacă aveți întrebări suplimentare, adresați-vă oftalmologului dvs.