Glaucomul este o boală neurodegenerativă cronică. Acesta apare atunci când presiunea crescută din ochi deteriorează nervul optic și determină pierderea progresivă și permanentă a vederii. Este una din principalele cauze ale pierderii vederii , însă, din păcate, această boală nu este înțeleasă de foarte mulți. Mulți oameni nu înțeleg cât de serioasă este această afecțiune și nici cât de important este să mergi regulat la medicul oftalmolog pentru a o diagnostica.

Frecvența bolii

La nivel mondial se estimează un număr de bolnavi de glaucom între 65 și 105 milioane, dintre care 10% sunt deja în stadiul de orbire bilaterală. În România nu există statistici oficiale. Se estimează 7,5 milioane de cazuri de glaucom primitiv cu unghi deschis și cu unghi închis, raportat la o populatie de 1150 milioane.

Cele mai comune mituri despre glaucom sunt:

Mitul nr #1: Glaucomul afectează numai persoanele vârstnice.

Este adevarat, glaucomul apare, de obicei, la persoane peste 60 de ani, dar poate să afecteze toate categoriile de vârstă.

1/10.000 de bebeluși se naște cu glaucom în fiecare an. Persoanele tinere, de asemenea, pot avea glaucom.

Cei mai importanți factori de risc sunt: vârsta înaintată, istoric familial de glaucom, diabet zaharat ,miopie, cornee subțiri, hipotensiune arterială , dureri de cap de tip migrenos, sindrom Raynaud.

Mitul nr #2: Glaucomul se vindecă.

Glaucomul este o boală progresivă care durează toată viața și nu se cunoaște nici un tratament care să-l vindece complet. Orice pierdere a vederii, care s-a produs înainte de diagnosticarea glaucomului și începerea tratamentului, este ireversibilă.

Glaucomul se poate trata până la un anumit punct, nu vă puteți vindeca. Tratamentul cuprinde picături oculare, comprimate și intervenții chirurgicale.

Mitul nr #3: Glaucomul prezintă simptome și poate fi detectat înainte ca acesta să afecteze vederea.

Ceea ce face ca glaucomul să fie atât de periculos este faptul că unul din simptome este scăderea vederii fară durere, cele mai multe forme apar fără niciun simptom, acest fapt face ca boala să nu fie diagnosticată la timp . Odata ce vederea este pierdută din cauza glaucomului, aceasta nu se mai poate recupera.

Mitul nr #4: Glaucomul este o boală moștenită.

Este adevarat că anumite tipuri de glaucom sunt moștenite, istoricul familial este un factor de risc important, însă, foarte multe persone diagnosticate cu glaucom nu prezintă istoric familial de glaucom. Foarte des, pacienții nu știu că au un istoric familial deoarece rudele nu au fost examinate oftamologic .

Glaucomul una din cele mai frecvente cauze de orbire din lume și poate să apară la orice categorie de vârstă. Deoarece nu este o boala dureroasă, nu prezintă niciun simptom în afară de pierderea vederii periferice, acesta poate rămâne nedetectat pentru foarte mult timp .

Diagnosticarea și tratamentul precoce sunt esențiale pentru prezervarea vederii , acestea, însă, pot fi stabilite numai dupa efectuarea unui examen oftalmologic complet .