Gaura maculară este definită ca un defect al întregii grosimi retiniene care cuprinde regiunea centrală a maculei, responsabilă de vederea centrală, deosebirea culorilor și detaliile obiectelor. O gaură maculară poate fi tratată cu succes.

CE ESTE O GAURĂ MACULARĂ ?

Ochiul este adesea comparat cu o cameră de fotografiat. În fața ochiului se află cristalinul care focalizează imaginea în spatele ochiului. Această zonă din spate se numește retină, acesta este acoperită cu celule nervoase speciale, care reacționează când lumina ajunge la nivelul lor. Aceste celule nervoase sunt numeroase în zona centrală a retinei , zonă numită maculă, zonă cu care vedem cel mai bine.

Câteodată aceste celule nervoase de la nivelul maculei se separă și sunt trase spre exterior formând o gaură. Acesta se numește gaură maculară și poate afecta vederea în diferite feluri.

DE CE APAR GĂURILE MACULARE ?

Câteodata aceste gauri maculare sunt rezultatul unor lezuni sau probleme medicale care afectează ochiul. La cei mai mulți pacienți , gaura maculară apare din cauza unei tracțiuni asupra zonei centrale, de obicei odată cu vârsta .

CARE SUNT SIMPTOMELE GĂURII MACULARE ?

Simptomele sunt :

  • Scăderea vederii detaliilor fine
  • Vedere în ceață
  • Vederea unui punct negru fix în mijlocul câmpului vizual

Dacă aceste simptome apar doar la un ochi atunci acestea pot apărea din cauza găurii maculare. Rar se poate ca un pacient să aibă la ambii ochi câte o gaură maculară .

Dacă unul din aceste simptome apare, este important sa vă programați la un medicul oftalmolog.

CUM ESTE DIAGNOSTICATĂ GAURA MACULARĂ ?

Diagnosticarea se va face după ce se va efectua un OCT (TOMOGRAFIE RETINIANĂ) care efectuează o secțiune prin retină.

Acest test ajută la diagnosticarea găurii maculare dar și la diferențierea de alte boli oculare.

EXISTĂ TRATAMENT PENTRU GAURA MACULARĂ ?

Dacă gaura maculară este de dimensiuni mici și nu cauzează defecte mari de vedere, atunci recomandarea va fi efectuarea unor consultații mai dese pentru a stabilii dacă a ramas la aceeași dimensiune.

Dacă vederea este scazută și gaura maculară este mare atunci se va recomanda tratament chirurgical .

CARE ESTE TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL GĂURII MACULARE ?

Producedura chirurgicală este efectuată sub anestezie locală, pacientul este treaz în timpul operației dar nu va simți durere.

Prima parte a operației constă în îndepartarea gelului care se află în ochi numit vitros, procedura se numeșțe vitrectomie .

Chirurgul va îndeparta apoi toate membranele care tracționează retina, iar ulterior va introduce un gaz care presează gaura până când se va închide . Pacienții vor trebui să stea pe burtă câteva zile pentru ca bula de gaz să închidă gaura.

CÂT DE EFICIENT ESTE ACEST TRATAMENT CHIRURGICAL ?

În 95% din cazuri gaura maculară se va închide dacă se respectă recomandările medicului tău.

Vederea se va recupera diferit pentru fiecare persoană.