Dermatoșalazisul
Ce este?
Dermatoșalazisul este o problemă medicală oculară caracterizată prin prezența unui exces de piele localizat la nivelul pleoapei superioare și/sau inferioare, cauzat de pierderea elasticității țesuturilor pleoapei.
Se manifestă prin “căderea“ pleoapelor superioare, cu prezenţa unor cute de piele care se lasă peste marginea pleoapelor; la pleoapa de jos se formează “pungi” proeminente de piele ridată. Uneori se asociază şi ptoza sprîncenelor care determină o contracţie permanentă a muşchiului frunţii.
Dermatoșalazisul apare cel mai des la persoanele de peste 40 de ani, însă poate să apară la orice vârstă. Cel mai frecvent apare în urma scăderii elasticității pielii. Deși apare cel mai adesea la membri din aceeași familie, poate să apară și sporadic sau din cauza unor boli sistemice, traumatisme sau, în urma unor intervenții chirurgicale.
Care sunt efectele dermatoșalazisului ?
În anumite cazuri, dermatoșalazisul determină apariția unor probleme funcționale la nivelul ochilor. Excesul de piele poate să blocheze o parte a câmpului vizual, împiedicând desfășurarea activităților normale zilnice. Pe măsură ce excesul de piele devine tot mai mare, pentru a lărgi câmpul vizual, pacientul va ridica tot mai mult din sprâncene, ceea ce poate determina cefalee.
Dermatoșalazisul poate apărea și în urma anumitor probleme oculare precum: sindrom de ochi uscat, entropion (întoarcerea pleoapei spre interiorul ochiului ), ectropion (întoarcerea pleoapei spre exterior) , dermatită etc …
Tratamentul dermatoșalazisului
Tratamentul strandard al dermatoșalzisului este strict chirurgical, procedura se numește blefaroplastie.

Blefaroplastia – constă în excizia excesului cutanat, îndepartat uneori cu porțiuni din țesuturile subiacente. Vindecarea este de obicei foarte bună.
Intervenţia poate fi efectuată în regim ambulator, fără spitalizare şi durează între o oră şi trei ore, în funcţie de complexitatea procedurii chirurgicale. Anestezia este de obicei locală.
În cazul în care dermatoșalazisul nu determină apariția problemelor oculare, intervenția chirurgicală nu este absolut necesară, însă aceasta poate fi efectuată doar cu scop estetic.