Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este cauza principală de pierdere a vederii la oamenii de peste 50 de ani, în țările dezvoltate.

Ce este degenerescența maculară?

Partea anterioară a ochiului conține o lentilă care focalizează imaginile pe retină , în spatele ochiului. Retina conține celule nervoase speciale , care reactionează la lumină.
Celulele nervoase sunt foarte apropiate în mijlocul retinei , unde ochiul focalizează imaginea pe care o vedem. Această parte a retinei se numește maculă. Macula asigura vederea clară , care ne permite să vedem detalii, să citim un scris mic, să recunoaștem fețe sau să vedem reclame publicitare.
Degenerescența maculară este o boală oculară care reprezintă cea mai frecventă afecțiune maculară la adulți. Din cauza progresiei bolii cu vârsta, este numită și degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV). DMLV este cauza principală de pierdere a vederii la persoanele de peste 50 de ani.
Există doua tipuri de DMLV: forma uscată (atrofică) și forma umedă (exudativă sau neovasculară).


Forma uscată de DMLV

Afectează 85-90% dintre cei bolnavi și începe de obicei cu apariția unor depozite mici , galbene, la nivelul maculei , numite drusen. De obicei acești drusen nu cauzează o pierdere majoră a vederii, dar o pot distorsiona. Din motive puțin cunoscute, uneori acești drusen se asociază cu o atrofie maculară (subțiere) și distrugere a țesutului macular, ducând ușor către pierderea vederii. Pacienții pot avea mici defecte de câmp vizual central, care în faze avansate pot ajunge chiar la pierderea vederii centrale.

Forma umedă de DMLV

Apare în aproximativ 10-15% dintre cei afectați. Este cauzată de apariția de noi vase anormale de sânge (neovascularizație) imediat sub maculă, care pot duce la acumularea de fluide și sânge în maculă. Forma umedă de DMLV, în mod frecvent, duce la probleme majore de vedere, cum ar fi defecte de câmp central sau pierderea vederii centrale în ochiul afectat și pot avansa rapid. Aceste vase anormale pot induce cicatrici, ducând la afectarea ireversibilă a maculei și pierderea vederii centrale.


Cei mai mulți pacienți cu DMLV prezintă forma uscată a bolii și nu vor pierde vederea centrală. Totuși, forma uscată se poate transforma în formă umedă. Pacienții cu formă umedă de DMLV prezintă un risc mult mai mare de pierdere a vederii. Pentru aceștia, diagnosticul precoce și tratamentul sunt importante pentru a salva cât de mult posibil vederea.
Din cauză că forma uscată se poate transforma în formă umedă, este foarte important pentru pacienții cu DMLV să își monitorizeze vederea cu grijă și să își vadă oftalmologul regulat.
DMLV poate fi transmisă și genetic. Dacă cineva din familia dumneavoastră are sau a avut DMLV, puteți avea un risc crescut să dezvoltați afecțiunea. Discutați cu oftalmologul despre riscul dumneavoastră de a dezvolta DMLV.

Ce cauzează DMLV?


Cauzele exacte sunt necunoscute.
Factorii de risc pot fi:

  • factori genetici
  • factori nutriționali
  • fumatul
  • hipertensiunea arterială
  • expunerea directă la lumina solara pentru mulți ani
  • etc

Care sunt simptomele DMLV?


Frecvent DMLV nu prezintă niciun simptom și nu este recunoscută până nu afectează acuitatea vizuală (capacitatea de a distinge clar imaginile prezentate vizual). Primul semn de DMLV este apariția liniilor drepte ca fiind ondulate. DMLV poate duce, așa cum am mai spus, la pierderea graduală a vederii centrale.
Alte simptome ale DLMV includ:

  • încețoșarea vederii și scăderea contrastului
  • o pată neagră sau albă în centrul vederii
  • mărimea sau culoarea unui obiect apare diferit când este privit cu fiecare ochi în parte

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, vedeți un oftalmolog cât mai curând posibil.

Teste și diagnostic

Cum se diagnostichează DMLV?

Oftalmologul dumneavoastră va efectua o examinare oftalmologică completă. Unul din cele mai comune semne precoce în DMLV este prezența unor drusen. Oftalmologul poate observa asta în timpul unei examinări de rutină. Deseori, o tomografie oculară în coerență optică va fi efectuată (OCT). OCT-ul arată cât de groasă este retina și poate identifica acumularea de fluide din vecinătatea vaselor de sânge anormale. Un nou tip de OCT , „angiografia OCT” poate arata unele lucruri pe care le pune în evidență o angiografie retiniană (gold standard), fără a fi nevoie de contrast intravenos, însă adesea este necesară o angiografie cu contrast.

Doctorul poate cere o angiografie retiniană cu fluoresceină sau cu verde de indocianină (ICG), pentru a se uita după vase de sânge anormale de la nivelul retinei sau de imediat de sub ea. În timpul unei astfel de proceduri, substanța de contrast se injectează intravenos și se realizează fotografii rapide, (nu raze X), succesive, care urmăresc dinamica substanței de contrast în vasele retiniene și subretiniene. Dacă există noi vase care pierd fluide sau sânge în maculă , fotografiile arată locația și tipul lor.

Grila Amsler
Pacientii cu DMLV pot să iși verifice singuri vederea cu un test simplu, numit grila Amsler. Acesta este reprezentat de linii care se intersecteaza în unghiuri drepte , formând pătrate perfecte. Pacientul se uită la un punct îngroșat din centrul grilei și observă dacă apare vreo arie în ceață, ondulată, sau întreruptă. Dacă grila pare mai distorsionată decât înainte, poate fi un semn că DMLV se agravează și necesită evaluare de specialitate.
Detectarea precoce a DMLV este foarte importantă, deoarece există un tratament care întârzie și reduce severitatea bolii.

Cum se tratează degenerescența maculară legată de vârstă?

Nu există încă un tratament curativ pentru forma uscată de DMLV, însă vederea poate fi îmbunătățită cu ajutorul aparatelor pentru vedere slabă (low-vision aids). Aceste aparate folosesc lentile sau ecrane cu soft-uri speciale care au ca scop mărirea imaginii unor obiecte. Sistemele acestea ajută pacienții slab văzători să folosească la maximul posibil vederea restantă.

Studiul AREDS (The Age-Related Eye Disease study) a demonstrat că folosirea unor suplimente de minerale și vitamine poate reduce progresia DMLV. Vitamina C, E, zincul, luteina și cuprul în anumite doze scad riscul de pierdere a vederii la pacienții cu DMLV formă uscată, stadiul avansat sau intermediar.

Întrebați oftalmologul dumneavoastră dacă acest tratament v-ar putea fi util.

În cazul DMLV forma umedă există mai multe opțiuni de tratament însă nu toate sunt potrivite tuturor pacienților. Aceste tratamente pot fi:

Medicație anti- angiogeneză: există mai multe substanțe care impiedică proliferarea vaselor anormale. Aceste medicamente sunt injectate intraocular, de obicei la intervale de 4-8 săptămâni, pentru a reduce neovasele. Acest tratament duce la îmbunătățirea vederii la unii pacienți și la stabilizarea acesteia la majoritatea lor. Cele mai frecvent utilizate molecule sunt: bevacizumab, ranibizumab și aflibercept. O nouă moleculă, brolucizumab, a fost de curând aprobată pentru tratamentul DMLV forma umedă.

Terapie fotodinamică: doctorul injectează intravenos o substanță fotosensibilă care este absorbită la nivelul vaselor anormale. Apoi, cu ajutorul unui dispozitiv laser, oftalmologul dvs. activează substanța intravasculară ducând la distrugerea vaselor anormale. PDT este o metodă de tratament folosită foarte rar, tratamentul fiind bazat în zilele noastre mai mult pe terapia anti VEGF.

-Terapie laser: are ca scop distrugerea prin fotocoagulare a neovaselor active din DMLV. Se folosește extrem de rar, țintindu-se vasele permeabile (care permit acumularea de lichid în maculă) din afara ariei maculare.

Mă poate ajuta vreun tratament dacă sunt declarat orb?

În funcție de cauza scăderii vederii există anumite tratamente ce pot ajuta. Dacă, spre exemplu, un pacient suferă de o sângerare recentă submaculară ce a dus la pierderea importantă a vederii, un tratament chirurgical poate ajuta. Transplantul de celule retiniene și terapia cu celule stem sunt încă în studiu.

Am și alte probleme de sănătate. Pot să mai fiu tratat pentru DMLV?

Alte boli sau vârsta nu ar trebui să influențeze alegerea dumneavoastră de a fi tratat. Uneori e posibil să trebuiască a fi amânate injecțiile cu anti VEGF din cauza unui infarct miocardic sau al unui AVC recent.

Prognosticul vizual


La ce vă puteți aștepta după tratamentul prin injecții intraoculare pentru DMLV?
După tratament, oftalmologul dumneavoastră poate cere un alt OCT, sau uneori o angiografie, pentru a fi sigur că nu mai sunt alte zone de microsângerare sau exudație. Daca există încă astfel de zone, este recomandat un tratament suplimentar (injectare suplimentară).

Există scheme de tratament variabile, cum ar fi „dupa nevoi – as needed” sau „PRN”, lunară și „treat and extend”. Vorbiți cu doctorul dumneavoastră despre schema de tratament adoptată. Cea mai mare parte a tratamentului se face în primul an, dar injecții periodice sunt necesare în general pentru 5 ani, uneori mai mult.
Există efecte adverse ale tratamentului cu antiangiogenetice intravitreene?
Complicații rare pot include:
– infecții
– afectarea structurilor intraoculare, incluzând accelerarea apariției cataractei (opacifierea cristalinului)
– foarte rar, detașare de retină sau scăderea severă a vederii.


Care este prognosticul pacienților cu DMLV?


Din nefericire, DMLV poate reapărea chiar și după un tratament de succes. Tratamentele actuale pot încetini rata de pierdere a vederii și pot menține o acuitate vizuală utilă.