Corpii flotanți oculari (numiți în termeni medicali miodezopsii) sunt puncte, filamente, ”pânze de păianjen” sau ”musculițe” care plutesc în fața vederii noastre. Ei pot fi uneori însoțiți și de perceperea unor ”flash-uri” luminoase (focuri de artificii în interiorul ochiului). Ar trebui să ne îngrijorăm în cazul în care avem astfel de simptome? De cele mai multe ori nu, însă realizarea unui examen oftalmologic cu evaluarea fundului de ochi dilatat este obligatorie când apar aceste simptome.

Ce sunt corpii flotanți oculari?

Foarte mulți oameni experimentează simptomele produse de corpii flotanți vitreeni, la un moment dat. Persoanele acestea au impresia că au un păienjeniș sau praf pe ochi, sau percep niște musculițe ce se plimbă prin fața ochilor. Atunci însă când încearcă să le îndepărteaze își dau seama că senzația vine din interiorul ochiului și că prin clipit senzația nu dispare. Când ochiul se mișcă, corpii flotanți urmează și ei mișcarea oculară.

De ce apar corpii flotanți oculari?

Există mai multe tipuri de corpi flotanți și fiecare are cauza lui. În general, ochii cu traumatisme, inflamații sau miopii (cei care văd bine la aproape dar nu văd la distanță) sunt cei mai predispuși la a dezvolta astfel de simptome.

În interiorul ochiului există o substanță gelatinoasă ce conține multe fibre, în mod normal transparente.

Această structură se numește vitros. Uneori fibrele din vitros se desprind de locul în care erau atașate. Când acest lucru se întamplă, ele pot provoca umbre în interiorul ochiului. În acest fel, pacienții percep fibrele din interiorul ochilui ca pe niște filamente, puncte, ”musculițe” etc.

Foarte rar, ceea ce inițial pare a fi un corp flotant, se adeverește a fi picături minuscule de sânge care provin din retină (văl fin ce căptușește ochiul la interior). Acest lucru poate fi cauzat de un traumatism sau de diferite boli oculare. Când apare sângerare în ochi există un risc mai mare de afectare a vederii.

Când sunt periculoși corpii flotanți oculari?

Nu putem afla cauza miodezopsiilor (corpilor flotanți) până nu examinăm meticulos anatomia internă a ochiului. De aceea este foarte important ca oricine începe să experimenteze simptomele descrise mai sus, să programeze urgent un consult oftalmologic.

În cea mai mare parte a cazurilor, corpii flotanți nu reprezintă un pericol pentru vedere. Cei cauzați de fibrele sau celulele intraoculare detașate de retină, au tendința să dispară de la sine în câteva săptămâni sau luni.

Cei care sunt percepuți ca niște pânze de păianjen

au tendința să dispară mai greu și sunt mai intens percepuți de pacienți. În unele cazuri, însă, miodezopsiile pot fi semnul unor probleme oculare. Fibrele din interiorul ochiului (din vitros) sunt aderente de retină (partea posterioară a ochiului). Retina conține celule nervoase speciale care reacționează la lumină. Când fibrele din vitros se detașează de retină pot apărea corpii flotanți, în multe cazuri detașarea poate fi completă. Mulți corpi flotanți pot fi cauzați de o DECOLARE POSTERIOARĂ DE VITROS (DPV). Aceasta apare când gelul de la interiorul ochiului se lichefiază odată cu înaintarea în vârstă.

Uneori fibrele vitrosului pot tracționa celulele nervoase din retină provocând o ruptură la nivelul ei. Ruptura retiniană poate fi o cauză majora de pierdere a vederii.

Se pot trata corpii flotanți oculari?

Numai după o examinare atentă, oftalmologul dvs vă poate da o recomandare pentru un eventual tratament al corpilor flotanți. În cele mai multe cazuri, examinarea oftalmologică va confirma că miodezopsiile nu sunt simptomul unei afecțiuni grave. Oftalmologul vă poate recomanda o evaluare repetată, mai frecventă, a fundului de ochi, pentru a se asigura că ochiul cu corpi flotanți nu dezvoltă o problemă importantă mai târziu.

Ce sunt flash-urile?

Uneori, când fibrele din corpul vitros se detașează de stratul de celule nervoase din retină, apare senzația de flash luminos. Poate fi un flash mic, într-un singur punct sau pot fi mai multe, răspândite pe o arie vizuală mai mare. Este frecvent ca flash-urile (”fulgerele”) intraoculare și corpii flotanți să apară concomitent.

Sunt corpii flotanți oculari simptomul unor boli oculare severe?

Flash-urile luminoase pot fi simptomul unei dezlipiri de retină care este o patologie ce poate afecta foarte serios vederea. Toți pacienții ce percep flash-uri luminoase intraoculare (sau senzație de ”fulgere” sau ”focuri de artificii” la interiorul ochiului) ar trebui să consulte un oftalmolog în urgență. Dacă flash-urile au fost cauzate de o decolare de retină, medicul oftalmolog o să fie în măsură să găsească cele mai bune soluții de tratament pentru dumneavostră.