Ce este CRSC?

Corioretinopatia seroasă centrală (CRSC) este o afecțiune care duce la acumularea de lichid sub centrul retinei (maculă) – structură ce se afla în interiorul ochiului, esențială pentru vedere. În CRSC apare o permeabilitate anormală a vaselor din stratul de sub retină, numit coroidă. Această anomalie duce la extravazarea de lichid sub retină. Cel mai frecvent apare la bărbații tineri, între 25 și 50 de ani.

Ce simptome avem?

Cei mai mulți pacienți au o vedere centrală încețoșată . Obiectele pot apărea distorsionate, în miniatură, uneori părând a fi mai îndepărtate când sunt privite cu ochiul afectat. Culorile își pot pierde din contrast (ca și cum ar fi mai șterse). În rare instanțe e posibil ca vederea să scadă de o manieră mai importantă.
Afectarea unui singur ochi este regula, însa există și posibilitatea atingerii ambilor ochi. De asemenea un ochi cu CRSC poate crește riscul de apariție a CRSC la celălalt ochi.

Care sunt cauzele CRSC?

Cauza exactă a CRSC nu este pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, tratamentul cu corticosteroizi sub orice formă (oral, topic, inhalat sau injectat) poate duce la apariția sau poate înrăutăți un atac de CRSC. Aceasta se poate întâlni și în cazul în care locul injectării cu corticosteroizi este departe ochi. De asemenea o atenție sporită trebuie avuta și pentru spray -urile nazale. Pacienții cu CRSC ar trebui sa evite orice corticosteroid.

Teste și diagnostic

Diagnosticul în CRSC este orientat încă din anamneză, fiind cel mai frecvent, întalnit la bărbați tineri ce prezintă simptomele descrise mai sus. Prin examinarea fundului de ochi (partea din interiorul ochiului) se observă leziunile tipice CRSC. Ochiul afectat este de asemenea investigat cu ajutorul tomografiei în coerență optică (OCT). Pentru CRSC recurent, cronic sau care necesită un tratament laser este nevoie de angiografie retiniană cu fluoresceină care ne permite vizualizarea anomaliilor vasculare maculare.

La pacienții nou diagnosticați trebuie efectuate mai multe vizite de control la interval de câteva săptămâni până la remiterea leziunii maculare. În fiecare caz de CRSC pacienții trebuie instruiți să își testeze frecvent vederea maculară cu ajutorul grilei Amsler.

Grila Amsler
Pacientii cu CRSC pot să iși verifice singuri vederea cu un test simplu, numit grila Amsler. Acesta este reprezentat de linii care se intersecteaza în unghiuri drepte , formând pătrate perfecte. Pacientul se uită la un punct îngroșat din centrul grilei și observă dacă apare vreo arie în ceață, ondulată, sau întreruptă. Dacă grila pare mai distorsionată decât înainte, poate fi un semn că CRSC se agravează și necesită evaluare de specialitate.

Care este tratamentul?

În majoritatea cazurilor, lichidul de sub maculă dispare de la sine pe parcursul a câteva săptămâni, prognosticul vizual fiind bun. Având în vedere cursul benign al patologiei și remiterea spontană a simptomelor, pacienții trebuie doar urmăriți regulat, fără a fi nevoie de un alt tratament. Boala poate reveni în cca 25% din cazuri. Un oarecare grad de scădere a vederii poate apărea și deveni permanentă, însă acest lucru se întamplă mai frecvent în cazul pacienților cu boală recurentă sau cronică.
Tratamentul laser poate ajuta la rezolvarea mai rapidă a simptomelor uneori. Acest tratament este însă rezervat anumitor situații ca: recurență la un ochi care a pierdut din calitatea vederii în urma unor episoade anterioare, nevoia de recuperare a vederii normale cât mai repede din motive ocupaționale, persistența lichidului retinian pentru mai mult 4-6 luni. Tratamente alternative sunt laser-ul de tip PDT și injecțiile intravitreene – păstrate pentru cazurile cu complicații.

Putem face ceva pentru a preveni apariția bolii?

În afară de a evita folosirea oricărei forme de corticosteroizi nu exista o prevenție dovedită a fi eficientă.