Ce este uveita?
Uveita – este inflamația uveei, stratul ocular intermediar, bogat vascularizat, care este format din iris, corp ciliar și coroidă.
Ea apare atunci când stratul mijlociu al globului ocular se inflamează . Acest strat, numit uvee, are multe vase de sânge care hrănesc ochiul. Uveita poate deteriora țesuturi importante ale ochilor, ducând la pierderea permanentă a vederii.
TIPURI DE UVEITĂ
Există 3 tipuri de uveită în funcție de zona afectată:
Uveita anterioară (IRIDOCICLITA) – inflamarea uveei din partea din față a ochiului. Începe brusc și simptomele pot dura până la mai multe săptămâni. Unele forme de uveită anterioară pot fi recidivante.
Uveita intermediară – inflamarea uveei la mijlocul ochiului. Simptomele pot dura de la câteva săptămâni până la mai mulți ani. Această formă poate trece prin cicluri de îmbunătățire, apoi de agravare.
Uveita posterioară – inflamarea zonei posterioare a uveei, din spatele ochiului. Simptomele se pot dezvolta treptat și pot dura mulți ani.
În cazurile severe, toate straturile pot fi implicate.
CAUZELE UVEITEI
Medicii nu știu întotdeauna ce cauzează uveita. Este probabil să aveți uveită dacă aveți sau ați avut:
– infecții precum virusul zoster, virusul herpes simplex, sifilisul, boala Lyme și paraziți precum toxoplasmoza.
– o boală inflamatorie sistemică, cum ar fi o boală inflamatorie intestinală (ex Boala Crohn, Colita ulcerativă), artrita reumatoidă sau lupus.
– traumatisme oculare
– fumatul crește, de asemenea, riscul de apariție a uveitei.
SIMPTOMELE UVEITEI
Uveita se poate dezvolta brusc. Simptomele pot include:
– ochi roșu dureros sau nedureros
– sensibilitate la lumina
– vedere neclară
– apariția unor pete sau “muște” în câmpul vizual
Consecințele uveitei includ pierderea profundă și ireversibilă a vederii, mai ales atunci când este nerecunoscută și/sau tratată inadecvat. Complicațiile cele mai frecvente includ cataracta, glaucomul, dezlipirea de retină, neovascularizația retinei, a nervului optic sau a irisului și edemul macular cistoid, care este cea mai comună cauză de scădere a acuității vizuale în cazul uveitei.
Contactați imediat oftalmologul dacă observați oricare dintre aceste simptome.
DIAGNOSTICUL UVEITEI
Medicul oftalmolog vă va examina interiorul ochiului. Deoarece uveita este adesea legată de alte boli sau afecțiuni, pot fi necesare unele investigații suplimentare. Acestea pot include teste de sânge sau de piele, examinarea lichidelor intraoculare și/sau teste imagistice. Oftalmologul dvs. vă poate întreba despre alte boli sau probleme de sănătate pe care le-ați avut.
CUM SE TRATEAZA UVEITA?
Uveita trebuie tratată imediat pentru a preveni probleme de durată. Tratamentul depinde de cauză.
Oftalmologii tratează adesea uveita cu medicamente sub forma de picături care reduc inflamația (corticosteroizi). De asemenea, pot folosi picături de ochi pentru a mari (dilata) pupila, ceea ce ajută la reducerea durerii.
Uneori, medicamentul necesită să fie administrat prin injecție (injecții) sau administrat pe cale orală.
De multe ori, oftalmologul dvs. va colabora cu un medic specialist reumatolog pentru a vă ajuta să vă tratați.