Retinopatia diabetică este una din principalele cauze de orbire și tinde să fie mai severa în diabetul zaharat de tip 1. Gradul retinopatiei se corelează foarte bine cu durata diabetului și valorile glicemiei.

Retinopatia diabetică apare ca urmare a lezării vaselor de la nivelul retinei. Vasele retiniene suferă modificări patologice din cauza nivelului  crescut al glicemiei ( al zahărului) din sânge . Aceste vase fie se pot  inflama, și conținutul lor să difuzeze în spațiul  extracelular, fie se pot bloca și împiedica circulația sângelui.

Câteodată, în lipsa oxigenării corespunzatoare, pot să apară vase retiniene noi, însă anormale.

Toate aceste schimbări pot duce la pierderea vederii.

Există 2 stadii principale ale retinopatiei diabetice:

RETINOPATIA DIABETICĂ NEPROLIFERATIVĂ

Acesta este un stadiu incipient. În acest stadiu, vasele de calibru mic sunt afectate, permițând difuzia lichidului în retină și făcând ca aceasta să se umfle. Când macula (zona centrală a retinei) se umflă, apare edemul macular. Acesta este cel mai frecvent motiv pentru care persoanele cu diabet acuză pierderea vederii.

De asemenea, în acest stadiu,  vasele de sânge din retină se pot închide. Aceasta se numește ischemie. Când se întâmplă acest lucru, sângele nu poate ajunge la maculă.

Uneori se pot forma particule minuscule numite exsudate și acestea vă pot afecta vederea.

Dacă aveți retinopatie diabetică neproliferativă este posibil ca vederea dumneavostră  să fie neclară.

RETINOPATIA DIABETICĂ PROLIFERATIVĂ

Retinopatia diabetica proliferativă  este stadiul mai avansat al bolii oculare diabetice. Apare atunci când la nivelul retinei încep să crească noi vase de sânge. Aceasta se numește neovascularizație.

Aceste noi vase sunt fragile și sângerează adesea în vitros (gelul din interiorul ochiului). Dacă sângerează puțin, s-ar putea să vedeți câteva puncte în câmpul vizual. Dacă sângerează mult, vederea este mult scăzută.

Aceste noi vase de sânge pot forma țesut cicatricial. Țesutul cicatricial poate provoca probleme maculare sau poate duce la o detașare a retinei.

Retinopatia diabetică proliferativă este foarte gravă și vă poate afecta profund vederea centrală și periferică (laterală).

SIMPTOMELE RETINOPATIEI DIABETICE

Puteți avea retinopatie diabetică fără să știți. Acest lucru  este din cauza lipsei de simptome în stadiile incipiente. Pe măsură ce retinopatia diabetică se înrăutățește, veți observa simptome precum:

-vedere neclară

-vedere care se schimbă uneori de la neclară la clară

-pierderea unor arii de vedere sau întunecarea lor în câmpul dvs vizual

-vedere nocturnă precară

-puncte în câmpul vizual

-culorile apar estompate sau spălate

-pierderea vederii.

Simptomele retinopatiei diabetice afectează de obicei ambii ochi.

DIAGNOSTICUL ȘI TRATAMENTUL RETINOPATIEI DIABETICE

Depistarea precoce este foarte importantă, de aceea toți pacienții cu diabet trebuie examinați anual din punct de vedere oftalmologic.

Diagnosticul retinopatiei diabetice :

Urmatoarele metode sunt utilizate în mod obișnuit pentru a diagnostica retinopatia diabetică:

1.Dilatarea ochiului:

Inițial medicul vă va pune picături în ochi pentru a vă dilata (lărgi) pupila. Acest lucru permite medicului oftalmolog să privească printr-un obiectiv special pentru a vedea ce se intampla în interiorul ochiului.

2.Tomografia oculară (OCT):

Acesta  este un alt mod de a analiza cu atenție retina. Un aparat scanează retina și oferă imagini detaliate ale grosimii acesteia. Acest lucru îl ajută pe medicul dumneavoastră să găsească și să măsoare straturile retinei.

3.Angiografie retiniana:

Medicul dumneavoastră poate face un examen numit angiografie cu fluoresceină pentru a vedea ce se întâmplă la nivelul retinei. Substanța galbenă (numită fluoresceină) este injectată într-o venă, de obicei în braț. Substanța se deplasează prin vasele de sânge. O cameră specială face fotografii ale retinei pe măsură ce substanța se deplasează prin vasele de sânge retiniene. Aceasta arată dacă vasele de sânge sunt blocate sau permit difuzia lichidelor. De asemenea, arată dacă există vase de sânge anormale în creștere.

TRATAMENTUL RETINOPATIEI DIABETICE

Modificările nivelului zahărului din sânge vă pot afecta vederea. Asigurați-vă că zahărul din sânge este sub control timp de cel puțin o săptămână înainte de un examen ocular. Ochelarii prescriși când nivelul zahărului din sânge este stabil funcționează cel mai bine! 

Tratamentul dumneavoastră se bazează pe ceea ce oftalmologul vede în ochii dumneavoastră. Opțiunile de tratament pot include:

1.Control medical.

Controlul glicemiei și al tensiunii arteriale pot opri pierderea vederii. Urmați cu atenție dieta recomandată de nutriționistul dumneavoastră. Luați medicamentul pe care vi l-a prescris medicul dumneavoastră pentru diabet. Uneori, un control bun al zahărului vă poate duce la recuperarea vederii. Controlul tensiunii arteriale menține sănătoase vasele de sânge oculare.

2.Tratament medicamentos.

Un tip de substanță, numită medicație anti-VEGF, este  folosită des în tratarea retinopatiei diabetice. Acestea includ Avastin, Eylea și Lucentis.

Medicația anti-VEGF ajută la reducerea umflării maculei, încetinind pierderea vederii și uneori, îmbunătățind vederea.

Acest medicament este administrat prin injecții în ochi.

Medicamentul cu steroizi este o altă opțiune pentru a reduce umflarea maculară. Aceasta se administrează și sub formă de injecții în ochi.

3.Interventie  laser.

Intervenția laser poate fi utilizată pentru a etanșeiza vasele de sânge care devin permeabile din cauza diabetului. Acest lucru poate reduce umflarea retinei. Intervenția laser poate ajuta, de asemenea, la micșorarea neovaselor și la prevenirea creșterii lor din nou.

4.Vitrectomie.

Dacă aveți retinopatie diabetică proliferativă avansată, oftalmologul dvs. vă poate recomanda o intervenție chirurgicală numită vitrectomie. Medicul oftalmolog vă îndepărtează gelul vitros și sângele din vasele care scurg din partea din spate a ochiului. Acest lucru permite razelor de lumină să se concentreze din nou, în mod corespunzător, pe retină. De asemenea, țesutul cicatricial poate fi îndepărtat de la nivelul retinei.

PREVENIREA PIERDERII VEDERII DIN CAUZA RETINOPATIEI DIABETICE

Nu puteți preveni întotdeauna retinopatia diabetică. Cu toate acestea, examenele oculare periodice, un control bun al glicemiei și tensiunii arteriale și tratarea timpurie a problemelor oftalmologice pot contribui la prevenirea pierderilor severe de vedere.

Dacă aveți diabet, discutați cu medicul dumneavoastră despre controlul glicemiei. Glicemia ridicată dăunează vaselor de sânge ale retinei. Aceasta duce la pierderea vederii.

Aveți tensiune arterială crescută sau probleme cu rinichii? Adresați-vă medicului dumneavoastră și informați-vă despre modalitățile de gestionare și tratare ale acestor probleme.

Consultați-vă regulat oftalmologul pentru examinări oculare detaliate. Retinopatia diabetică poate fi diagnosticată și  înainte de a observa  pierderea vedererii.