Ce este cataracta?

Cataracta este opacifierea progresivă a unei lentile aflată la interiorul ochiului, care este în mod normal transparentă. Această opacifiere poate duce la scăderea vederii. Cât de mult și de repede își pierde din transparență cristalinul este variabil de la un caz la altul.

Care sunt cauzele apariției cataractei?

Ochiul funcționează în mare parte ca un aparat foto. Razele de lumină pătrund în interiorul ochiului prin mediile transparente ale acestuia. De la exterior spre interior lumina trece prin următoarele structuri transparente: cornee, umor apos, cristalin, vitros. Imaginea este proiectată în focus pe retină (partea posterioară a globului ocular). De acolo este preluată prin fibrele nervului optic și prelucrată la nivelul creierului. Cristalinul suferă modificări de-a lungul vieții în mod natural. Modificări fizico-chimice, normale cu vârsta, reduc transparența cristalinului și pot duce la scăderea vederii.

Există câțiva factori ce pot duce la o apariția/ progresie mai rapidă a cataractei:

  • expunerea excesivă la soare
  • diabetul zaharat
  • anumite boli genetice/ metabolice
  • medicamente (corticosteroizi)

Alți factori de mediu, modificabili, asociați cu apariția cataractei, sunt fumatul și consumul excesiv de alcool.

Ce simțim când avem o cataractă?

În majoritatea cazurilor, cataracta reprezintă un proces natural care vine odată cu înaintarea în vârstă (de obicei după 65 de ani). De multe ori cataracta progresează foarte lent și nu slăbește vederea decât foarte puțin. Simptomele supărătoare legate de cataractă sunt:

  • vedere încețoșată
  • sensibilitate crescută la lumină sau vedere scăzută mai ales noaptea
  • modificări ale dioptriilor (nevoia de a schimba ochelarii)
  • diplopie (vedere dublă)

Cum punem diagnosticul de cataractă?

Diagnosticul este stabilit în urma unui consult oftalmologic amănunțit. În funcție de tipul de cataractă și de cât de avansată este aceasta, oftalmolgul dvs vă poate propune mai multe soluții. Dacă NU apare o scădere importantă a vederii sau există o contraindicație pentru chirurgie, oftalmologul vă poate prescrie o pereche de ochelari.

Cum se tratează cataracta?

Odată apărute, simptomele nu vor face decât să progreseze și vederea să se înrăutățească. De aceea atunci când ochelarii devin insuficienți pentru a vă face să vedeți bine vi se va propune o intervenție chirurgicală. Singurul tratament disponibil pentru cataractă este unul chirurgical.

Când vi se va propune o intervenție chirurgicală?

Operația de cataractă ar trebui propusă pacienților atunci când vederea acestora nu le mai permite să își desfășoare activitățile zilnice obișnuite (gătit, condus, citit, privitul la televizor, activități recreaționale).

Uneori indicația chirurgicala e pusă pentru a înlesni urmărirea și investigarea unor boli oftalmologice retiniene. Oftalmologul dvs vă va ajuta în a lua decizia corectă în aceste situații.

Cum se desfășoară intervenția chirurgicală?

Chirurgia cataractei a evoluat mult în ultima vreme. Se realizează azi (pentru majoritatea cazurilor) în regim ambulator, sub anestezie topică (picături ) +/- sedare (medicație pentru a face pacientul să se simtă mai relaxat). Nu veți simți durere și nici nu veți vedea instrumente ascuțite îndreptându-se spre ochiul dvs. Cristalinul opacifiat va fi aspirat din ochiul dvs după ce a fost în prealabil fragmentat în bucăți fine cu ajutorul ultrasunetelor. În locul cristalinului dvs se va implanta o lentilă artificială transparentă care va prelua rolul cristalinului opacifiat și vă va reda vederea.

Când cataracta este prezentă la ambii ochi chirurgia se va realiza în doua etape separate.

La ce să mă aștept după operația de cataractă?

Este normal ca după intervenție să simțiți un disconfort, senzație de mâncărime sau corp străin la nivelul ochiului. O lacrimație excesivă și sensibilitate crescută la lumină pot apărea, de asemenea, după operație. Toate aceste simptome vor fi tratate cu medicație antialgică (anti durere) și picături. Câteva săptămâni după operație va trebui să vă puneți picături pentru a ajuta la vindecare și pentru a scădea riscul de infecție. Se vor evita, câteva săptămâni după operație, activitățile intense care pot duce la traumatisme contuzive oculare. A doua zi după operație se pot relua activități zilnice precum: aplecatul, ridicatul, cititul, privitul la TV, condusul.

Cât de repede îmi voi recăpăta vederea după operație?

Cei mai mulți pacienți își vor recăpăta vederea în săptâmana ce urmează. E posibil să fie nevoie să mai purtați ochelari și după operația de cataractă.

Este operația de cataractă sigură?

Peste 99% din operațiile de cataractă sunt realizate fără complicații serioase. Deși acest tip de chirurgie are un profil de siguranță crescut, orice chirurgie implică riscuri și acestea trebuie discutate cu oftalmologul dvs. Chirurgia cataractei este una dintre cele mai eficiente tipuri de chirurgie, având rezultate excelente în marea majoritate a cazurilor.

Cum putem preveni apariția cataractei?

Deoarece cauza exactă a apariției cataractelor este necunoscută, nu avem la îndemână niște mijloace eficiente pentru a preveni această boală. Cu toate acestea, modificări ale stilului de viață se consideră a fi benefice în întârzierea apariției cataractei la anumiți pacienți. Acestea ar fi: protejarea de razele solare, renunțarea la fumat, dietă sănătoasă.

Care sunt efectele pe termen lung ale operației de cataractă?

Cristalinele implantate sunt perfect adaptabile corpului nostru și construite să dureze toata viața. În mod normal nu e nevoie să fie înlocuite.

Uneori poate apărea o scădere a vederii, la distanță de momentul operației de cataractă. Este vorba de așa numita “cataractă secundară” sau opacifiera capsulei posterioare. În acest caz un tratament laser vă va fi propus, iar eficiența acestuia este foarte bună.