Cât de frecvent trebuie sa fiți consultați de oftalmolog depinde de vârstă, patologiile oculare preexistente precum și de antecedentele oftalmologice familiale.

Dacă ai mai puțin de 40 de ani și nu ai probleme oculare, consultul oftalmologic este recomandat o dată la 2 ani.

Dacă ai 40 de ani sau mai mult, consultul oftalmolgic este recomandat o dată pe an.

Daca ai avut probleme oculare în trecut sau dacă ești la risc de a dezvolta, consultul oftalmologic este recomandat, cel puțin o dată pe an.

De ce trebuie să consulți medicul oftalmolog?

Este recomandat să faci un control pentru că ai putea avea unele probleme oftalmologice serioase, unele dintre ele silențioase (fără simptome), ca:

  • Glaucom
  • Degenerescență maculară legată de vârstă în stadii incipiente/moderate
  • Cataractă
  • Retinopatie diabetică

Când copilul dumneavoastra nu este la risc de a dezvolta probleme oculare, este recomandat să fie examinat oftalmologic la naștere, la 3 luni, de către medicul de familie/ pediatru, la 1 an , 3 ani și 5 ani de către medicul oftalmolog .După vârsta de 5 ani la fiecare 2 ani.

Ochii mei sunt predispuși la probleme oculare?

Dacă ai probleme de sănătate precum, hipertensiune arterială, lucrezi într-un mediu în care ochii sunt solicitați foarte mult sau iei medicamente care pot afecta ochii, e posibi să ai nevoie de controale oftalmologice mai frecvente.

Dacă ai diabet zaharat de tip 1, primul consult oftalmologic trebuie să fie facut la 5 ani de când ai fost diagnosticat și apoi 1 data pe an .

Dacă ai diabet zaharat de tip 2, primul consult oftalmologic trebuie să fie făcut la diagnosticarea bolii și apoi în funcție de rezultatul examenului oftalmologic o dată pe an , o dată la 6 luni sau o dată la 3-4 luni.

Cum mă pregătesc pentru consultația oftalmologică ?

1.Când sunați să vă programați pentru consultația oftalmologică, menționați ce fel de problemă oculară aveți .

2.Faceți o listă cu toate întrebările pe care vreți să i le adresați medicului.

3.Faceți o listă cu medicamentele pe care le luați, și cu problemele de sănătate pe care le aveți și pe care le au membrii familiei, rude de gradul 1.

4.Luați cu dvs ochelarii și lentilele de contact, împreună cu prescripțiile medicale pe care le aveți.

5. Dacă va fi nevoie de un examen al fundului de ochi dilatat, luați cu dvs o pereche de ochelari de soare, pentru ca s-ar putea ca ochii dvs să fie sensibili la lumină cîteva ore.