Nimeni nu știe cu exactitudine ce cauzează asta. În termeni medicali acest ”spasm” intermitent al pleoapei poate fi numit de oftalmologul dvs miokimie, sau, uneori, poate fi vorba de blefarospasm sau hemispasm facial (afecțiuni mai serioase).

Miokimia este o mișcare involuntară, rapidă, a pleoapelor, care durează câteva secunde pe parcursul a 1-2 minute și afectează de obicei pleoapa inferioară (mușchiul orbicular al pleoapelor inferioare). Are tendința la recurențe pe parcursul a mai multor zile, săptămani și uneori chiar câtorva luni. Uneori pot fi implicați ambii ochi. Multe persoane au asemenea episoade în anuminte momente din viață.

Anumite studii arată că miokimia pleoapelor ar putea avea legatură cu :

-oboseala

-stresul

-consumul de cafea în exces

”Zbaterea” ochiului nu este dureroasă, nu este periculoasă și trece de la sine în marea majoritate a cazurilor. Dacă spasmul ocular este, însă, de o intensitate foarte mare poate să determine pleoapele să se închidă singure.

Ce se întamplă dacă spasmul nu dispare de la sine?

Unii oameni au spasm ocular toata ziua. Acesta poate să dureze de la zile, săptămâni până la luni și poate să afecteze calitatea vieții.

Câteodată, fasciculațiile pleoapelor ( ”zbaterea” ochiului) poate apărea din cauza unor probleme medicale mai serioase, precum :

-blefarita

-sindromul de ochi uscați

-fotofobie de diferite cauze

-iritații oculare

Rar, spasmul ocular, poate fi asociat cu anumite boli neurologice, precum :

-paralizia Bell

-distonie

-boala Parkinson

-sindrom Toourette

Uneori, poate fi un efect secundar al unui medicament. Cele mai cunoscute medicamente care dau spasm ocular sunt cele folosite pentru epilepsie și psihoză.

Care sunt tipurile de spam ocular?

Există 3 tipuri mai frecvente:

1. Spasm ocular minor (”zbaterea” pleoapelor), care este adesea asociat cu următorii factori de mediu:

-oboseală, stres, lipsa somnului, consum excesiv de cafea , alcool, fumat, iritații ale suprafeței oculare (la nivelul corneei sau conjunctivei).

2. Blefarospasm esențial, este rar, acesta apare la vârstă adultă (după 40 de ani de obicei) și se agravează treptat. Femeile sunt de 2 ori mai afectate decât bărbații. În timp acesta poate să afecteze serios calitatea vieții.

Factorii declanșatori pentru blefarospasm pot fi :

-oboseală

-stres

-lumină puternică, poluare ,vânt

Acesta începe, de obicei, cu clipire excesivă și iritație oculară. Pe măsură ce devine din ce în ce mai intens, apar sensibilitatea crescută la lumină, vederea încețoșată și spasmul facial. În anumite cazuri, spasmul poate fi atât de intens încât pleoapele rămân închise pentru mai multe ore.

Cercetătorii cred că acesta apare în urma unei combinații de factori genetici și de mediu. Deși acestă boală apare cel mai frecvent sporadic, o putem întâlni printre membrii unei aceleiași familii.

3.Hemispasmul facial este rar. Implică atât musculatura din jurul ochilor câi și cea din jurul gurii. Spre deosebire de celelalte 2 tipuri expuse, acesta afectează o singură parte a feței.

Cel mai frecvent apare deoarece o arteră apasă pe nervul facial, comprimându-l.

Când trebuie să consult doctorul?

Trebuie să consultați doctorul dacă :

  • Spasmul dureaza mai mult de 1 săptămână
  • Pleoapa se închide complet involuntar
  • Spasmul cuprinde și alți mușchi faciali
  • Ochiul este roșu, umflat sau prezintă secreții
  • Pleoapa superioară cade

Cum se tratează?

În cele mai multe cazuri, un spasm minor trece de la sine. Trebuie să înlăturați factorii de risc enumerați mai sus. Încercați să dormiți bine și să reduceți din consumul de cafea, alcool, țigări.

Dacă aveți ochi uscați, utilizarea lacrimilor artificiale ar trebui să vă ajute.

Până acum nu s-a descoperit un tratament complet curativ pentru blefarospasmul esențial. Avem însă câteva opțiuni terapeutice care să diminueze mult din intensitate .Cel mai utilizat tratament este cel cu toxină botulinică (Botox, Dysport, Xeomin). Purtarea unor ochelari cu lentile speciale poate diminua, de asemenea, blefarospasmul.

Dacă acestă opțiune nu mai poate fi folosită, doctorul îți poate propune un tratament chirurgical – miectomie (îndepartarea anumitor mușchi din jurul pleoapelor).

Pentru hemispasmul facial se pot folosi injecțiile cu toxină botulinică sau se poate recomanda tratament chirurgical (care are rezultate foarte bune și definitive). Scopul chirurgiei este de a trata cauza și de a elibera presiunea pusă de arteră pe nervul facial.