Blefarita este o patologie oculară frecventă, caracterizată de următoarele simptome și semne la nivelul pleoapelor: roșeață, senzație de mâncărime, scuame la baza genelor. Poate fi cauzată de o bacterie.

Ce este blefarita?

Blefarita este o iritație a pleoapelor.  Este o afecțiune frecventă, care poate fi cauzată de o bacterie sau de probleme ale pielii, cum ar fi dermatita seboreică (mătreața) sau rozacea. Alergiile pot duce și ele la blefarită uneori.

Blefarita este o afecțiune cronică care apare și dispare de-a lungul timpului (are tendința la recurențe frecvente). Deși nu duce niciodata la orbire, poate provoca ochi roșii, iritați și obosiți.

Care sunt simptomele blefaritei?

Simptomele blefaritei includ: înroșirea, edemațierea și senzația de mâncărime la nivelul pleoapelor precum și scuame la baza genelor.

Pe măsură ce scuamele se înrăutățesc, suprafața pleoapelor devine mai iritată și se formează niște cruste ce pot duce la lipirea pleopelor, dimineața, la trezire.

Dacă aceste cruste ajung în ochi, puteți resimți senzația de corp străin sau de „nisip în ochi”.

Cum se tratează blefarita?

Blefarita nu poate fi vindecată definitiv. Cu toate acestea poate fi tratată și ținută sub control cu ajutorul unei îngrijiri corespunzătoare a pleoapelor. Lasată netratată, blefarita poate duce la complicații mai grave ale ochiului, cum ar fi cicatrizarea și lezarea țesuturilor oculare.

Dacă aveti blefarită, trebuie urmate etapele de mai jos pentru a vă trata:

– Înmuiați 2 comprese/ discuri demachiante în apă foarte calda, stoarceți excesul de apă și apoi aplicați compresele pe pleoapele închise pentru 5 minute. Puteți repeta înmuirea în apă, de mai multe ori, pentru a menține calde compresele. Scopul acetei proceduri este de a înmuia crustele și de a lichefia grasimea din pleoape.

– Cu ajutorul unei comprese înmuite într-o soluție de șampon de bebeluș diluat în apă călduță (1:4), spălați pleoapele, folosind mișcări orizontale ale degetului arătător, cu ochiul închis.

– Clătiți din abundență cu apă călduță.

– Dacă oftalmologul dumneavoastră decide că blefarita este cauzată de o bacterie, vă vor fi prescrise antibiotice topice sau o combinație antibiotic + corticosteroid topic,  pentru 1-2 săptămâni.

Cum putem preveni blefarita?

Există mai multe metode simple de prevenție a blefaritei:

– îndepărtarea riguroasă a machiajului înainte de culcare

-evitarea atingerii pleoapelor cu mâinile sau cu obiecte (șervețele, batiste) murdare.

-menținerea mâinilor și a feței curate

Dacă blefarita dvs este în stadii incipiente, evitați machiajul în exces pentru a preveni evoluția. După ameliorarea simptomelor puteți relua folosirea produselor de machiaj. Atenție însă la cele lichide, care pot fi contaminate și care trebuie înlocuite.