Atrofia optică este o afecțiune a nervul optic. Nervul optic transportă impulsuri de la ochi la creier. Atrofiere înseamnă degenerare morfologică și funcțională a unui țesut sau a unui organ, ne existând un tratament eficient pentru aceasta.

Ce este atrofia optică?

Etimologic, atrofie înseamnă a se pierde sau a se deteriora. Atrofia optică nu este o boală în sine, ci mai degrabă un semn al unor alte afecțiuni cu potențial grave. Atrofia optică poate apărea în cadrul mai multor boli, care au printre consecințe, deteriorarea nervului optic. Aceasta poate provoca probleme de vedere, inclusiv orbirea.

Ce provoacă atrofia optică?

Nervul optic este compus din fibre nervoase care transmit impulsuri către creier. În cazul atrofiei optice, ceva interferează cu capacitatea nervului optic de a transmite aceste impulsuri. Interferența poate fi cauzată de numeroși factori, printre care:

 • Glaucomul ,hipertensiunea intraoculară
 • Accidente vasculare cerebrale ale nervului optic, cunoscute sub numele de neuropatie optică ischemică anterioară
 • Accidente vasculare cerebrale ale cailor optice pregeniculare (chiasma optică, tracturi optice)
 • O tumoră sau o formațiune care apasă pe nervul optic
 • Nevrita optică, o inflamație a nervului optic cauzată frecvent de scleroza multiplă.
 • O afecțiune ereditară în care persoana prezintă pierderea vederii mai întâi la un ochi și apoi la celălalt (cunoscută sub numele de neuropatie optică ereditara Leber).
 • Formarea necorespunzătoare a nervului optic în perioada intrauterină (persoana se naște cu aceasta).

Care sunt simptomele atrofiei optice?

Simptomele atrofiei optice sunt, cel mai frecvent:

 • vedere neclară
 • dificultăți cu vederea periferică (laterală)
 • dificultăți cu vederea culorii
 • reducere a clarității vederii

Cum este diagnosticată atrofia optică?

Este important să vă consultați oftalmologul dacă aveți probleme cu vederea, în special cele enumerate mai sus.

Dacă medicul dumneavoastră oftalmolog suspectează o atrofie optică, vă va examina fundul de ochi (partea posterioară a ochiului). Medicul va privi discul optic, punctul din spatele ochiului unde intră nervul optic. În atrofia optică, discul optic va fi palid din cauza unei modificări a fluxului în vasele de sânge.

De asemenea, medicul oftalmolog poate efectua și alte teste, pentru a vă măsura vederea în general, cea periferică și cea legată de percepția culorilor. Dacă medicul oftalmolog suspectează o tumoră sau o scleroză multiplă, puteți face un test de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM).

Cum se tratează atrofia optică?

Nu există o cură sau un tratament real pentru atrofia optică. Prin urmare, este important să faceți examene oculare regulate (în special dacă aveți antecedente familiale de boli oculare) și să consultați imediat oftalmologul dacă aveți modificări în vedere.

Care este evoluția bolii la persoanele cu atrofie optică?

Prognosticul persoanelor cu atrofie optică depinde de ceea ce provoacă problema. În cazul în care este vorba despre nevrita optică, pacientul, de obicei, își va recupera semnificativ vederea în momentul în care inflamația dispare. Dacă o altă neuropatie optică este cauza, vederea pacientului s-ar putea să nu se îmbunătățească.

Dacă glaucomul este diagnosticat precoce, acesta poate fi tratat cu succes, iar atrofia optică va avansa mai lent.

De asemenea, o tumoră care este detectată timpuriu poate fi tratată frecvent, pentru a înlătura presiunea asupra nervului optic și pentru a preveni deteriorarea ulterioară.