Astigmatismul este o afecțiune oculară frecventă, caracterizat de o curbură neregulată a corneei. Această afecțiune este  un tip de eroare refractivă și apare aproape la oricine, într-o oarecare măsură. Dacă apare o curbare semnificativă a corneei, aceasta trebuie tratată.

Ce este astigmatismul?

Astigmatisms este o afecțiune oculară frecventă, caracterizat de o curbură neregulată a corneei. Această afecțiune este  un tip de eroare refractivă și apare aproape la oricine, într-o oarecare măsură . Dacă apare o curbare semnificativă a corneei, aceasta trebuie tratată.

Ochiul uman are , în mod natural, o formă sferică. În circumstanțe normale , când lumina intră în ochi, ea se refractă uniform , formând o imagine clară a obiectului. Când cineva suferă de astigmatism, ochiul are forma unei mingi de rugbi, astfel că lumina care intră în ochi se refractă mai mult într-o direcție decât în alta, permițând ca doar o parte a obiectului să fie focusat la un moment dat. Obiectele pot apărea blurate, indistincte, indiferent de distanță.

Care sunt simptomele astigmatismului?

Oamenii cu astigmatism nediagnosticat experimentează frecvent dureri de cap, oboseală oculară și vedere încețoșată la toate distanțele. Deși aceste probleme  nu apar doar în astigmatism, dacă resimțiti unul sau mai multe din simptomele descrise mai sus, va trebui să vă planificați o consultație la oftalmologul dumneavoastră.

Ce cauzează astigmatismul?

Astigmatismul poate fi ereditar și este adesea prezent de la naștere. El poate fi uneori rezultatul presiunii pleoapelor pe cornee.

Diagnostic și investigații

Astigmatismul poate fi diagnosticat doar după un consult de specialitate realizat de un oftalmolog sau un optometrist. Astigmatismul poate apărea concomitent cu alte erori refractive cum ar fi miopia (vedere slabă la distanță, dioptrii cu minus) sau hipermetropia (dioptrii cu plus). Din păcate, uneori astigmatismul poate trece neobservat, în cazul copiilor de vârstă școlară. Deoarce e posibil ca astigmatismul să evolueze în timp este necesar ca pacienții cu această afecțiune să consulte anual un oftalmolog sau un optometrist. Optometriștii sunt specialiști formați în a îmbunătăți vederea cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact. Oftalmologii sunt medici specialiști care pot oferi o îngrijire oculară completă: de la examinare, corectarea vederii și până la diagnosticul și tratamentul medical sau chirurgical al diferitelor boli ale ochilor și anexelor.

Cum se tratează astigmatismul?

Aproape toate formele de astigmatism se pot corecta prin portul ochelarilor sau al lentilelor de contact. La o persoană cu un astigmatism mic nu este nevoie ca acesta sa fie corectat atât timp cât nu apare în asociere cu miopie sau hipermetropie. Dacă astigmatismul este moderat sau crescut va fi nevoie de o corecție optică. Pentru aceste tipuri de astigmatism, mai avansat, se pot prescrie niște lentile speciale numite lentile torice. Lentilele torice au o putere de refracție mai mare într-o direcție decât în cealaltă. După ce va realiza mai multe teste și investigații, medicul dvs vă va determina prescripția ideală.

O alta metodă de a corecta astigmatismul este prin chirurgia refractivă (șlefuirea formei corneei cu laser-ul).

Chirurgia refractivă este indicată în general pentru ochii sănătoși, fără alte boli oculare, cu excepția viciului de refracție ce urmează a fi tratat. Este necesar să luați la cunoștință toate opțiunile de tratament, cu ajutorul unui specialist în chirurgie refractivă, înainte de a vă decide care este cel mai potrivit pentru dvs.