In diagnosticul unor afectiuni retiniene investigatiile precum OCT, ecografie oculara etc nu sunt uneori suficiente si este nevoie de investigatii minim invazive care presupun injectarea intravenoasa a unei substante de contrast (angiografia cu fluorescenina sau angiografia cu verde de indocianin).

Angiofluorografia se bazează pe proprietatea unor molecule de a emite energie luminoasă cu o lungime de undă mai lungă atunci când sunt stimulate cu o lungime de undă mai scurtă. Angiofluorografia ajuta la detectarea permeabilitatii vaselor retiniene si coroidiene. Consta in injectarea intr-o vena a bratului a unui colorantcare se raspandeste in toata circulatia sangvina a pacientului.

In mod normal vasele retiniene nu permit iesirea colorantului,dar diferitele procese patologice altereaza permeabilitatea vasculara iar fluorescenina poate parasi vasul. Angiofluorografia ajuta la evidentierea zonelor ischemice retiniene sau zone de neovascularizație în cadrul retinopatiei diabetice, foarte utile pentru ghidajul fotocoagulării laser. În cazul unor formațiuni tumorale, angiofluorografia poate fi elementul cheie pentru diagnosticul diferențial între o formațiune benignă sau o tumoră malignă.

Pe de altă parte, această metodă de investigație poate ajuta la stadializarea unor patologii , de exemplu în cadrul degenerescenței maculare legate de vârstă , stadializarea corectă fiind esențială pentru stabilirea unei conduite terapeutice optime. Nu în ultimul rând această investigație este utilă și în monitorizarea rezultatelor tratamentelor aplicate.