Ambliopia, numită și „ochiul leneș”, este o afecțiune care apare în copilărie, în care un ochi are o vedere mai proastă decât a celuilalt. Cele mai frecvente cauze de ambliopie sunt diferențele de putere dioptrică dintre cei doi ochi.

Ce este ambliopia?

Cea mai frecventă cauză de ambliopie este o diferență majora între puterea dioptrică a celor doi ochi. Spre exemplu, diferențe mari între cei doi ochi în astigmatism (formă neregulată a ochilor) sau miopie, pot cauza ambliopia. Creierul favorizeză ochiul care generează o vedere mai bună, mai clară și neglijează vederea celuilalt ochi, ceea ce poate duce la deteriorarea vederii ochiului mai „slab”.

O altă cauză de ambliopie este nealinierea (poziționarea greșită) a ochilor (strabismul)- ochii privesc spre interior sau spre exterior față de axele normale de vedere, paralele. Dacă acest lucru se întâmplă, creierul favorizeaza ochiul care este aliniat mai frecvent cu imaginea și ignoră celălalt ochi, fapt care duce la declinul vederii în ochiul nealiniat.

Alte cauze de ambliopie pot fi reprezentate de afecțiuni oculare cu blocarea axul vizual (linia vizuală) a unui ochi. Spre exemplu, o cataractă (opacifierea lentilei oculare), o tumoră intraoculară, traumatismul care duce la o sângerare într-un ochi sau o cicatrice a suprafeței oculare (corneeană), toate pot bloca axul vizual al unui ochi și pot face creierul să favorizeze ochiul mai „puternic”

Ambliopia poate apărea și la ambii ochi, dacă ambele imagini apar încețoșate, din orice cauză. Vederea neclară în ambii ochi interferează cu stimularea vizuală a creierului, care poate duce la scăderea permanentă a vederii.

Teste și diagnostic
Cum este diagnosticată ambliopia

Medicul de familie sau pediatrul trebuie să evalueze 3 aspecte ale sănătății vederii la copil

 • lumina trece prin toate structurile optice ale ochiului?
 • ambii ochi văd în mod egal?
 • Ochii se mișcă normal? Sunt aliniați?
  Dacă pare să existe o problemă (ceva blochează focalizarea imaginilor pe retină, vedere inegală, mișcări anormale ale ochilor), trebuie recomandată o vizită la oftalmolog.

Oftalmologul dvs va:

 • examina vederea copilului, alinierea și mișcările oculare
 • va verifica sănătatea ochilor uitându-se la partea anterioara și la fundul de ochi
 • va măsura cât de bine focalizează fiecare ochi
  Unele probleme pot fi descoperite înainte de apariția ambliopiei. La cei mai mulți copii însă, ambliopia este descoperită ulterior apariției ei, în momentul consultului fiind deja instalate semnele acesteia.

Management și tratament

Cum se tratează ambliopia?

Există mai multe tipuri de tratament pentru ambliopie. Tratamentul trebuie început cât mai repede posibil după diagnostic, pentru că un copil mic are conexiunile dintre ochi și creier încă în plină dezvoltare. Tratamentul are cele mai bune rezultate la copiii sub 6 ani, dar poate fi realizat cu succes pană în jurul vârstei de 10 ani. Diferite tratamente vor fi recomandate în funcție de cauza ambliopiei. Cele mai frecvente tratamente includ:

 • Ochelarii : sunt adesea prima linie de tratament pentru copiii cu ambliopie de cauză anizometropică (dioptrii diferite între cei doi ochi), sau la cei cu unele tipuri de strabism. Acești copii trebuie sa poarte ochelarii în permanență exceptând atunci când dorm sau când fac baie.
 • Ocluzia oculară (penalizarea ochiului cu vederea mai bună) : cel mai frecvent tratament pentru ambliopie.Astfel, acoperirea ochiul „bun” pentru câteva ore pe zi, forțează creierul să stimuleze ochiul cu vederea mai slabă. Aceasta are ca scop îmbunătățirea vederii la ochiul ambliop. Deși la început copilului îi va fi greu să privească folosind doar ochiul ambliop, în cele din urmă vederea se va ameliora.
  Acest proces poate dura de la câteva luni, la ani .
  După ce oftalmologul dumneavoastră a constatat că vederea copilulului a ajuns la potențialul maxim , ocluzia nu va mai fi necesară.
  În cazuri de ambliopie ușoară, doctorul vă va recomanda folosirea unor picături numite atropină, care se vor administra în ochiul cel bun. Atropina încețoșează vederea la aproape și are și un efect mai mic pe vederea la distanță. La fel ca ocluzia, picăturile de atropină au scopul de a forța ochiul mai slab să preia cea mai mare parte a informației vizuale, ameliorându-i vederea.
 • Chirurgia: este recomandată în câteva situații. O indicație ar fi atunci când ochelarii nu reușesc să controleze strabismul. Un alt motiv frecvent întâlnit este blocarea axului vizual (ex. Cataracta congenitală, tumori etc). Oftalmologul dumneavoastră vă va propune cel mai adecvat tratament.

Prevenție:

La ce vârstă ar trebui consultați copiii pentru a descoperi o eventuală ambliopie?

Ambliopia apare cu mult timp înainte să existe simptome. De aceea, copiii mici (sub 3 ani) și preșcolarii, trebuie să fie examinați de un oftalmolog în mod regulat.

Protocoalele internaționale recomandă consulturi oftalmologice periodice, după cum urmează:

 • primal consult trebuie realizat înainte de vârsta de 3 luni.
 • între 6 luni și un an
 • la 3 ani
 • la 5 ani
  Dacă sunteți îngrijorați că exisă riscul de ambliopie la copilul dumneavoastră, ar trebui să programați un consult oftalmologic, cât mai rapid.

Evoluție și prognostic:

Care este evoluția copiilor cu ambliopie?

Când problemele oftalmologice descrise mai sus sunt descoperite și tratate timpuriu, majoritatea copiilor ajung să aibă o vedere normală cu ochiul inițial ambliop. Cu toate acestea, ambliopia descoperită la copii mai mari este mult mai dificil de tratat și vedera poate fi afectată permanent. Dacă vederea de la ochiul ambliop este foarte scăzută, poate deveni imposibilă recuperarea completă, dar tratamentul trebuie continuat până nu se mai poate obține nicio îmbunătățire. Este foarte important să urmați sfaturile oftalmologului dumneavoastră. Uneori poate fi o adevărată provocare să convingeți un copil sa facă ocluzie zilnic. Cu ajutorul atropinei, ca alternativă la tratament, din ce în ce mai mulți copii cu ambliopie pot fi tratați cu succes.