Afectarea oftalmologică în infecția cu coronavirus (COVID-19 sau SARS-CoV-2) este subliniată de rapoarte medicale recente. Virusul poate fi responsabil de o boală respiratorie severă cunoscută drept COVID-19, în plus putând da probleme oftalmologice.

Virusul poate cauza conjunctivită,

care este transmisibilă, prin contactul conjunctivei (pielița fină care acoperă albul ochiului) cu aerosoli de la o persoană infectată.

Pacienții cu conjunctivită, care au de asemenea și febră și probleme respiratorii, precum tuse și respirație greoaie, care au călătorit internațional în zone endemice precum China, Iran, Italia și Coreea de Sud, sau au membri ai familiei care s-au întors recent din aceste zone trebuie văzuți ca potențiale cazuri de COVID-19.

Până acum, acest nou virus a dus la aproape 100 de mii de cazuri de boală și peste 3000 de decese în cel puțin 76 de țări.

Există două articole care sugerează ca afectarea oftalmologică în infecția cu coronavirus este conjunctivita.

În primul studiu, publicat în ”Journal of Medical Virology” , pe 26 februarie, a fost descris un caz de conjunctivită din 30 de pacienți internați pt COVID-19 în China. Acest pacient a fost singurul căruia i s-au găsit urme de coronavirus (SARS-CoV-2) în secrețiile oculare.

În cel de-al doilea studiu, publicat pe 28 februarie, în ”New England Journal of Medicine” au fost descrise 9 cazuri de ”congestie conjunctivală” (cu secreție lacrimală infectată cu SARS-CoV-2), din 1099 de pacienți evaluați.

Deși riscul de a dezvolta o conjunctivită la pacienții cu COVID-19 este mic, conjunctivitele, în general, sunt foarte frecvente. Acest lucru duce la posibilitatea ca oftalmologul dumneavoastră să fie primul medic pe care îl consultați în eventualitatea unei infecții cu SARS-CoV-2.

Afectarea oftalmologică în infecția cu coronavirus, așa cum este precizat mai sus, este reprezentată de o conjunctivită, astfel, în cazul unui pacient care prezintă aceasta problemă, trebuie sa ne gandim la posibilitatea unei infectii cu COVID-19.

Ce putem face pentru a ne proteja de SARS-CoV-2?

Organizația mondială a sănătății recomandă:

  • evitarea zonelor endemice

spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea lor cu soluții alcoolice dedicate

păstrați distanța de 1 m în contactul cu persoane care tușesc sau strănută.

evitați atingerea feței (nasului, gurii și ochilor)

luați măsuri de igienă respiratorie – atunci cand tușiți sau strănutați acoperiți gura și nasul cu cotul sau un șervețel, puteți de asemenea să folosiți o mască medicală peste nas și gură, pentru a-i proteja pe ceilalți de o eventuală infectare.